Bajorországban eltörölték a tandíjat

A német tartomány felsőoktatási intézményeiben a 2013. őszi szemesztertől kezdve megszűnik a tandíj - ilyen értelmű megállapodás született a tartományi kormányt adó pártok, a CSU és FDP hétvégi egyeztetésén.

Hónapokig tartó vita után a koalíció kisebbik pártja, a liberális FDP feladta azt a szándékát, hogy az évek óta kötelező tandíj eltörléséről tartományi népszavazás döntsön. Horst Seehofer (CSU) miniszterelnök a koalíciós egyeztetés után közölte: az egyetemek és főiskolák költségvetéséből a tandíj eltörlése nyomán kieső összeget a tartományi kormány maradéktalanul pótolni fogja.

Seehofer és az FDP tartományi szervezetének elnöke, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger abban is megállapodott, hogy a bajor kormány idén a költségvetésben előirányzott összegen túl 200 millió eurót fordít az óvodák fenntartására és a szakmunkásképzésre. Ezáltal többek között csökkenni fog a szülők által az óvodai ellátásért fizetendő összeg.

Bajorországban idén ősszel - még a szeptember 22-ére kiírt országos szavazás előtt - tartományi parlamenti választások lesznek. Az Alsó-Szászországban az év elején hatalomra jutott SPD-Zöld kormány is a tandíj eltörlését ígéri.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.