Bajnai vállalná, hogy elzavarja 'az Orbán-Simicska-rezsimet'

Ha az ellenzéki szövetség felkérné rá, elvállalná a miniszterelnök-jelöltséget Bajnai Gordon. Az ellenzéket olyannak kell vezetnie, aki nemcsak győzni képes a választásokon, de utána jól tud kormányozni is – mondta az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség vezetője a pozsonyi Új Szónak adott, kedden megjelent interjújában.

Bajnai Gordon az ellenzék célkitűzéseiről, az ellenzéki pártok együttműködési lehetőségeiről, valamint a parlamenti választások utáni elképzeléseikről és a nemzetpolitika távlatairól beszélt a pozsonyi magyar nyelvű lapnak a múlt pénteki szlovákiai látogatása alatt adott interjúban. A volt kormányfő korainak minősítette és kitérő választ adott arra a kérdésre, miszerint bízik-e abban, hogy miniszterelnök-jelölt lesz. Megjegyezte viszont, hogy az ellenzéket annak kell vezetnie, aki a legtöbb választót tudja megszólítani, és aki nemcsak győzni képes a választásokon, de utána jól tud majd kormányozni is. Amennyiben ilyen felkérést kapna az ellenzéki szövetségtől, elvállalná – mondta, hozzátéve, tavaly október 23. óta azon dolgozik, hogy elzavarja „az Orbán–Simicska-rezsimet, amely kilátástalanná tette a jövőt magyarok milliói számára”.

Az ellenzéki politikus szerint az, hogy hét héttel pártja megalapítása után a felmérések 600 ezer szavazót mérnek az Együtt 2014-nek, és közben az MSZP támogatottsága „ugyanott van, ahol az elmúlt három évben folyamatosan", többek között azt jelenti, hogy csak ők tudnak újabb szavazókat bevonni a formálódó ellenzéki összefogásba. Hozzátette: a támogatottság akkor lesz nagyobb, ha garanciát vállalnak arra, hogy nemcsak kormányváltást, hanem korszakváltást is akarnak, ezt pedig úgy képzelik el, hogy az MSZP-vel megvalósítandó tárgyalásaikat egy, a „korszakváltás elveiről” szóló közös nyilatkozat elfogadásával kezdik.

Az Együtt 2014–PM és az MSZP a parlamenti választásokon való leendő együttműködése kapcsán Bajnai azt mondta: szeretnék elkerülni, hogy egy „kezelhetetlenül sokszereplős” tárgyalási folyamat nehezítse az összefogást. Ezzel összefüggésben a politikus úgy vélte: Gyurcsány Ferencnek az együttműködéshez való társulási szándékára csak az MSZP-vel való részletes megegyezés után érdemes visszatérni. Megjegyezte: Gyurcsány Ferenc május 1-én mondott beszéde nem a korszakváltás iránti elkötelezettségét mutatta.

A jövő évi parlamenti választások után összeálló kabinet kapcsán Bajnai annak a véleményének adott hangot, hogy az új kormánynak a 2009–2010-esnél is komplexebb gazdasági-társadalmi válságkezelést kell végrehajtania, és ennek szerinte a bizalom és a kiszámíthatóság helyreállításával kell kezdődnie. Hozzátette: amit az ellenzék legerősebb szereplőinek a programjáról eddig tudni lehet, annak alapján nem lát feloldhatatlan ellentétet.

Az Együtt 2014–PM választási szövetség vezetője elmondta, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnökkel múlt héten tartott találkozóján "szimbolikusan fontos gesztusok" megtételére biztatta a szlovák kormányfőt, ugyanakkor elismerte, hogy konkrétumok nem hangzottak el. Pártja nemzetpolitikai elképzelései, illetve a kettős állampolgárság ügye és az ehhez kapcsolódó szavazati jog kérdése kapcsán Bajnai azt mondta: megadott jogokat nem kívánnak visszavenni, ugyanakkor úgy vélik, új korszakot kell kezdeni a nemzetpolitikában, amelynek legfontosabb elve az lenne, hogy azokat a szervezeteket támogatnák és olyan arányban, akiket a határon túl élő magyarok támogatnak.

Bajnai az interjúban beszélt a Roberrt Ficóval tartott megbeszéléseiről is. Mint elmondta, régi, kollegiális ismeretség köti össze a szlovák miniszterelnökkel, akinek megköszönte a „közbenjárást” a Selye Egyetem státuszának a megőrzésében. Az Új Szó megkérdezte azt is, változtatna egy új Bajnai-kormány a kettős állampolgárságon vagy a határon túliaknak adott választójogon. A magyar exminiszterelnök erre úgy válaszolt, garanciát adtak arra, hogy jogot vissza nem vesznek, „a kettős állampolgárság kérdése és az ehhez kapcsolódó szavazati jog kérdése eldőlt a magyar politikában, nagyon hosszú távra”. Ettől függetlenül Bajnai szerint új korszakot kell kezdeni a magyar nemzetpolitikában, és azokat a szervezeteket kell támogatni és olyan arányban, amelyeket a határon túliak is támogatnak. „Ma a belpolitikai megosztottságot, érdekeket exportálja a kormány külföldre, ezért osztja meg a romániai magyarok képviseletét. Sikertelenül, de mégis fájdalmasan fájó veszteségekkel. Szlovákiában amíg a Hídnak van 150 ezer magyar nemzetiségű szavazója, addig a párttal való kapcsolatot elutasítja, az MKP-val pedig kizárólagosságra törekszik” – mondta erről az Új Szónak a volt magyar miniszterelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.