Bajnai kitüntette Mark Palmer volt nagykövetet

Bajnai Gordon miniszterelnök állami kitüntetést nyújtott át helyi idő szerint szerda este Washingtonban Mark Palmernek, aki a rendszerváltás idején az Egyesült Államok budapesti nagyköveteként szolgált.

A volt nagykövet a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje kitüntetést vehette át a rendszerváltás érdekében 1986-1990 között végzett tevékenysége, a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése és ápolása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Mark Palmer legendás nagykövet volt, akinek a neve bevonul a magyar történelemkönyvekbe - fogalmazott a miniszterelnök a nagyköveti rezidencián tartott ünnepségen. Palmer nemcsak tanúja, hanem aktív részvevője volt azoknak az időknek, amikor a magyar demokrácia újraindult, időnként talán aktívabb szerepet vállalva annál, mint amit az amerikai kormány kívánt és bizonyosan aktívabbat annál, mint amit az akkori magyar kormány szeretett volna - mondta.

"Az tette legendássá az Ön munkáját, hogy elkötelezett volt a demokrácia iránt, és támogatta azokat az ellenzékieket, akiket megfigyeltek, a rendőrség időnként letartóztatott és üldözött, olyan embereknek segített, akikből később az ország vezetői politikusai lettek. Köszönjük segítségét, azóta is tartó barátságát!" - e szavakkal nyújtotta át az elismerést a miniszterelnök.

"Csodálatos volt, hogy egy kis szerepet játszhattunk az akkori időkben, megpróbáltunk a magunk módján az átalakulás részesei lenni" - mondta Mark Palmer, megjegyezve, hogy a nagykövetség valóban egy kissé szokatlan módon működött.

Az ünnepségen részt vett a kormányfő hivatalos kíséretéhez tartozó Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője és Simonyi András miniszterelnöki tanácsadó, volt washingtoni nagykövet is; Szekeres Imre honvédelmi miniszter a korábbi tervekkel szemben nem utazott a kormányfővel Washingtonba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.