Bajnai fütyül a választásokra

A Gyurcsány Ferenc sokkal enyhébb reformjait sikeresen elszabotáló szocialisták aligha támogatják majd Bajnai Gordon kemény megszorításait. A bécsi Der Standarba író Paul Lendvai szerint az SZDSZ csak a bukástól való félelem miatt állt be az új miniszterelnök mögé, „félszocialista” kormánya a bénult baloldal utolsó esélye.

A Sme szlovák véleményformáló lap csütörtökön azt mérlegeli,  lesz-e az új magyar miniszterelnöknek elegendő támogatása ahhoz, hogy megvalósítsa az általa bejelentett reformokat. Miniszterelnök elődeitől eltérően Bajnai Gordonnak, az új magyar válságmenedzsernek kétségtelenül van egy előnye. Fütyülhet arra, hogy pártjának az előre hozott választás vagy a ciklus végét követő választás-e a megfelelőbb, s már egyáltalán nem kell törődnie  azzal, hogy a választások milyen eredményt hoznak.

Ennek köszönhetően hihető az az állítása, hogy szinte mindegy  neki, lesz-e előre hozott választás vagy sem, és hogy inkább ezt  akarja, semmint azt, hogy a szocialisták megcsonkítsák vagy felhígítsák kemény gazdasági reformjait, amelyekre Magyarországnak  szüksége van. „Ezzel erős eszközt tart a kezében, s 1989 után talán  ő az első magyar kormányfő, aki szomszédainkat keményen és minden  kertelés nélkül szembesíteni meri azzal a ténnyel, hogy még a kádári  időkből örökölt, s azóta többnyire csak kozmetikai javításokon  átesett, eladósodásra épülő életvitelnek véglegesen befellegzett” – szögezi le a pozsonyi lap.

A következő hónapok megmutatják, hogy a Bajnai kezében lévő  eszköz elég erős-e, és kemény szavait komolyan gondolta-e a kormányfő. A magyar politikai közéletet már hosszabb ideje kísérő robbantásos támadások és utcai tüntetések jól mutatják, milyen mély gyűlölettel teli környezetben kell elképzeléseit keresztülvinnie.  Abban joggal lehet kételkedni, hogy a Gyurcsány Ferenc sokkal  enyhébb reformjait sikeresen elszabotáló szocialista politikusok ezúttal támogatni fogják Bajnai keményebb intézkedéseit - vélte a Sme.

A bécsi Der Standard Magyarország utolsó esélye címmel közölte Paul Lendvai jegyzetet a magyarországi  kormányváltásról. A „gyűlölt” Gyurcsány bukása felett érzett elégtétel helyett napjainkban erőszakos tiltakozásokat, szocialista  politikusok lakása elé szervezett tüntetéseket látni Budapesten; egy  jobboldali-radikális újság címlapján sárga Dávid-csillag közepén  jelent meg az egyik korábbi miniszterelnök-jelölt fotója, míg a  jobboldali-konzervatív tábor ellenőrzése alatt álló elektronikus és  nyomtatott médiumok tele vannak gyűlölködő személyes  gyalázkodásokkal  - írta a liberális osztrák napilap magyar  származású publicistája.

Az ellenzéki Fidesz felháborodásának oka kézenfekvő: az egy éve  kisebbségben kormányzó MSZP-n belüli hatalmi harcok, az SZDSZ-en  belül az új kormány támogatása kapcsán kitört nyílt viszály és a  "Fidesz-barát Sólyom államfő" egyértelmű állásfoglalása ellenére  mégsem lesznek előre hozott választások - állapítja meg Lendvai.

A közvélemény-kutatási adatok szerint a Fidesz kétharmados  többséget szerezne a parlamentben, az MSZP-re a megkérdezettek csak  mintegy tíz százaléka szavazna. Az ok tehát, amiért a szocialista és  a liberális képviselők támogatják Bajnai szigorú takarékossági  csomagját, nem valamiféle hirtelen támadt reformer buzgalom, hanem a  bukástól érzett puszta félelem - vélekedett a szerző.

A meghirdetett takarékossági csomag stabilizálhatja a forint  árfolyamát, de egyúttal hátszelet jelent a jobboldali populisták  számára. Az ellenzéket vezető Orbánnak semmivel sem kell előállnia,  nyugodtan hátradőlve figyelheti a fejleményeket, és profitálhat az -  annak idején az ő miniszterelnöksége alatt is ösztönzött - pazarlási  politika következményeiből. Bajnai „félszocialista” szakértői kormánya „a bénult baloldal” utolsó esélye – vonja le a következtetést Lendvai.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.