Bajnai egyetlen magyart se rekesztene ki

A volt miniszterelnök pénteken nem hivatalos szlovákiai látogatáson járt.

Az Együtt 2014 elnöke Pozsonyban találkozott Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, a Smer-SD elnökével. Megkeresésünkre a kormányhivatalban csupán annyit közöltek, hogy „magánjellegű eszmecseréről” nem tájékoztatnak. Bajnai Gordon ezután a Most-Híd vezetőivel ült tárgyalóasztalhoz. Bugár Béla pártelnök családi gyásza miatt nem vett részt a megbeszélésen. Solymos László, a szlovákiai párt parlamenti frakciójának vezetője közös sajtótájékoztatójukon kifejtette: – Fontos minden határon túli magyar számára, hogy a budapesti kabinet egyenrangú partnernek tartsa őket. Ma a Fidesz–KDNP-kormány figyelmen kívül hagy 150 ezer szlovákiai magyar választópolgárt, mert semmibe veszi a Híd pártot, holott ez a politikai tömörülés immár második megbízatási időszakban egyedüliként képviseli a pozsonyi parlamentben a felvidéki magyarságot – mutatott rá.

Bajnai kifejtette: – Nekünk egyforma kapcsolatot kell ápolnunk minden határon túl élő magyarral és valamennyi szervezetükkel. Mi nem kirekesztő, megosztó, hanem befogadó nemzetpolitikát képviselünk. A mindenkori magyar kormány teljesítményét pedig főleg az minősíti, hogy attól, amit cselekszik, a határon túl élőknek jobb esélyük van-e szülőföldjükön magyarként megmaradni és boldogulni, vagy rosszabb – szögezte le.

Úgy tudjuk, hogy a budapesti vendég a Magyar Közösség Pártjának vezetőivel is találkozni akart. Megkeresésünkre Berényi József elnök így válaszolt: – Valóban kaptunk ajánlatot a Haza és Haladás Alapítványtól, amelynek mi pártként nem vagyunk partnerei. Egyébként pedig Budapesten és Brüsszelben is elsősorban a Fidesz és a KDNP a partnerünk, a többi magyarországi parlamenti párt ajánlatait pedig minden egyes esetben külön megfontoljuk – nyilatkozta lapunknak. Bajnai péntek délután Dunaszerdahelyen a csallóközi értelmiségi klub vendége volt.

Pozsonyi látogatása idején a Híd-Most székháza elől ellopták az alapítvány Skoda Superb Combi típusú gépkocsiját. A rendőrség nagy erőkkel kezdte el keresni az elkötött autót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.