Bajnai: jövőre tovább fog növekedni a munkanélküliség

A következő fél évben tovább fog növekedni a munkanélküliség mind Európában, mind Magyarországon, vagyis a gazdasági válságnak még nincs vége - mondta Bajnai Gordon a brüsszeli EU-csúcs után.

A válságból való kivezető út stratégiájának a véglegesítése egyelőre nem időszerű - jelentette ki brüsszeli sajtótájékoztatóján Bajnai Gordon. Az állam szerepe a piacgazdaságban nem lehet folyamatosan olyan intenzív, mint amilyen most, az ösztönző csomagok idején, ám legkorábban csak a jövő júniusi uniós csúcstalálkozóra készíthetők el azok az elemzések, amelyek a válság utáni normális állapotokhoz való visszatérés mikéntjéről szólnak - mondta. Kiemelte, hogy a "kivezető út" stratégiáját összehangoltan kell megvalósítani, ellenkező esetben újabb egyensúlytalanságok keletkezhetnek.

A kormányfő elmondta, hogy már láthatóak a válság utáni időszak új veszélyei: a gazdaságösztönző állami csomagokkal nagy deficitek keletkeznek, és ezek negatív következményekkel járnak.

Az újabb pénzügyi válság elkerülését célozzák azok a döntések, amelyek a pénzügyi piacok felügyeletének európai szintű intézményrendszerét teremtik meg. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök megjegyezte: Magyarország Európával összhangban cselekszik. Reményének adott hangot, hogy az Országgyűlés a jövő héten megszavazza a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jogkörbővítését. Ez kiterjed majd a várható problémák "előkezelésére", illetve fogyasztóvédelmi jogosítványokra is - mondta.

Bajnai Gordon közölte, hogy az unió a jövő év első felében elfogadja az új versenyképességi stratégiát, amely további szerkezeti reformokat, foglalkoztatásbővítést, "zöldebb" és tudásalapú gazdaságot irányoz elő, valamint továbbra is fontos tényezőnek tekinti a területi elvű felzárkóztatási erőfeszítéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.