Bajnai 1956-os megemlékezéseken Párizsban

Bajnai Gordon Párizsban koszorút helyezett el vasárnap Nagy Imre és az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak jelképes síremlékművénél a Pere Lachaise temetőben, s ezzel megkezdte kétnapos látogatását a francia fővárosban.

A miniszterelnököt és kíséretét Sujánszky Jenő egykori Corvin-közi harcos, az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottságának elnöke fogadta az emlékhelyen.

A koszorúzáson megjelent mások mellett Méray Tibor. A Párizsban élő író-újságíró kezdeményezésére állította fel az Emberi Jogok Magyar Ligája az 1956-os forradalom mártírjainak ünnepélyes újratemetése előtt egy évvel, 1988. június 16-án Nagy Imre egykori miniszterelnök és a kivégzett magyar mártírok jelképes síremlékművet a francia főváros egyik leghíresebb temetőjének 44-es parcellájában, ahol azóta minden évben tartanak megemlékezést.

Az akkor még temetetlen halottak jelképes nyughelyéül szolgáló sírhelyet Párizs akkori polgármestere, Jacques Chirac, későbbi államfő bocsátotta ingyen a magyar demokratikus emigráció rendelkezésére. A síremléket Rajk László tervezte.

Bajnai és kísérete a temetőből a Diadalívhez indult, ahol magyarok és franciák közösen emlékeznek meg az 1956-os forradalom kitörésének 53. évfordulójáról.

A megemlékezésén az egybegyűltek francia és magyar zászlók alatt a forgalom elől lezárt Champs-Elysées felső szakaszán vonulnak a Diadalívig, ahol a magyar miniszterelnök megkoszorúzza az Ismeretlen Katona Sírját, majd meggyújtja a lángot az 1956-os forradalom áldozatainak, a hősi halált halt mártírok és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére. A félórás ünnepséget a magyar és a francia himnusz zárja, amelyet egy francia katonazenekar ad elő.

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága más francia szervezetekkel közösen 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi Diadalívnél. Az ünnepségen a rendszerváltás óta a Magyar Köztársaság is képviselteti magát, de először vesz részt rajta a miniszterelnök.

Bajnai Gordon este a párizsi magyar nagykövetségen magyar származású francia értelmiségiekkel találkozik.

A kormányfő kedden tárgyal Nicolas Sarkozy államfővel és Francois Fillon miniszterelnökkel, valamint előadásokat tart a magyar gazdaság helyzetéről és kilátásairól vállalatvezetőknek, üzletembereknek és befektetőknek a Francia Munkaadói Szövetség (MEDEF) Magyarország-konferenciáján, és felszólal a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) nagyköveti tanácsának rendkívüli ülésén.

 

Bajnai Gordon meggyújtja a lángot az 1956-os forradalom áldozatainak, a hősi halált halt mártírok és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére, a Diadalívnél az Ismeretlen Katona Sírjánál
Bajnai Gordon magyar minszterelnök (b3) meggyújtja a lángot az 1956-os forradalom áldozatainak, a hõsi halált halt mártírok és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére, a Diadalívnél az Ismeretlen Katona Sírjánál, ahol magyarok és franciák közösen emlékeznek meg az 1956-os forradalom kitörésének 53. évfordulójáról. MTI Fotó: Illyés Tibor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.