Bahreini ellenzék: tárgyalunk, ha lemond a kormány

A bahreini kormány lemondását és a fegyveres erők Manama utcáiról való visszavonását követelte szombaton az öböl menti arab monarchia síita ellenzékének egyik vezetője, válaszul a trónörökös által előzőleg kilátásba helyezett tárgyalásokra.

"Ahhoz hogy számításba jöhessen a párbeszéd, a kormánynak le kell mondania és a hadseregnek vissza kell vonulnia az utcákról" - jelentette ki Abdel Dzsalil Halil Ibrahim, a bahreini síita ellenzék legnagyobb erejének, a Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetségének (Wefaq) frakcióvezetője.

"A párbeszéd hangja helyett (egyelőre) a fegyverekét halljuk" - tette hozzá, utalásként arra, hogy a katonaság péntek este a fővárosban tüntető tömegbe lőtt, 95 embert megsebesítve, akik közül "hárman a klinikai halál állapotában vannak".

A katonák és rendőrök a közben nyitottak tüzet éles lőszerrel a tömegre, miközben Szalman bin Hamad al-Kalifa, az ország trónörököse televíziós üzenetében párbeszédet ajánlott a tüntetések élére állt ellenzéknek, ha helyreállítják a nyugalmat.

A parlamentből csütörtökön kivonult ellenzéki Wefaq tömb egy másik képviselője azt is leszögezte, hogy a hatóságoknak "el kell fogadniuk az alkotmányos monarchia koncepcióját", s "az átmeneti kormánynak nem lehet tagja a jelenlegi védelmi és belügyminiszter".

Csütörtök hajnalban a rohamrendőrség számolta fel a tüntetőknek a manamai Gyöngy téren felütött sátortáborát, négy személyt megölt és 231-et megsebesített. A főként síita tüntetők szándéka láthatóan ugyanaz volt, mint a Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt megbuktatóké, akik a kairói Tahrír-téren alakították ki támaszpontjukat.

A bahreini kormány lemondását követelők
Protesters wave Bahraini flags as they stand on top of a structure at Delmon Square during a pro-government march in the capital Manama February 18, 2011. Bahraini security forces fired on protesters near Pearl Square on Friday and a senior medical official said more than 60 people were treated in hospital, a day after police forcibly cleared a protest camp in the capital. REUTERS/Hamad I Mohammed (BAHRAIN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.