Bahreinben felfüggesztették a legnagyobb síita ellenzéki párt működését

Három hónapra betiltotta a legnagyobb síita ellenzéki párt tevékenységét egy bahreini bíróság kedden, nem egészen egy hónappal a parlamenti választások előtt - írja a Híradó honlapja.

A bíróság a gyülekezési törvény megsértésében mondta ki bűnösnek az al-Vefak nevű pártot. A bírósági döntés értelmében a szervezet három hónapig nem folytathat politikai tevékenységet a szunnita dinasztia kormányozta monarchiában: nem tarthat szervezett gyűléseket és sajtótájékoztatókat, nem adhat ki közleményeket és nem használhatja az irodáit - közölte Abdullah as-Samlavi ügyvéd.

Az al-Vefak októberben bejelentette, hogy bojkottálja a november 22-i választásokat, mert szerinte a kormány nem tett hiteles erőfeszítéseket a társadalmi megbékélés érdekében a királyságban a 2011-ben kezdődött nagyszabású tiltakozások után.
A hatalom zavarkeltéssel vádolja az ellenzéki mozgalmat, amely tagadja ezt, és kitart amellett, hogy az általa szervezett tüntetések békés jellegűek.

Ali Szalman, a párt vezetője közölte: fellebbezést nyújtanak be a bírósági döntés ellen.

Az Egyesült Államok, Bahrein régi szövetségese aggodalmát fejezte ki a lépés miatt. Jennifer Psaki külügyi szóvivő szerint "a döntés akadályozza a politikai integrációt elősegítő környezet megteremtését".

A 2002-ben alakult al-Vefak ellen a királyi család egyik tagja vezette igazságügyi minisztérium tett feljelentést, miután a párt tagjai találkoztak Tom Malinowskival, a demokráciáért, az emberi jogokért és a munkaügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettessel, akit ezután kiutasítottak a síita többségű öböl menti országból. A kiutasítás miatt feszültté vált a Washington és Manama közötti viszony.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.