Bahrein: hadbíróság vár a rendszerellenes tüntetőket kezelő orvosokra

Katonai bíróság elé állítják Bahreinben azokat az orvosokat és ápolókat, akik megsebesült tüntetőket kezeltek az utóbbi hónapok kormányellenes megmozdulásai során.

Khaled bin Ali Khalifa igazságügyi miniszter keddi bejelentése szerint 23 orvost és 24 nővért vádolnak ily módon részvétellel a szunnita vezetés elleni tiltakozásokban.

A szunnita uralkodó réteg folytatja a tüntetések részvevői elleni fellépést a március 15-én bevezetett rendkívüli állapotintézkedésekre hivatkozva. Ugyan demonstrációk már nincsenek, az utóbbi hetekben síiták százait, köztük ellenzéki vezetőket, ügyvédeket, jogi aktivistákat tartóztattak le. A bahreini foci válogatott több tagját és további mintegy 150 sportolót is őrizetbe vettek azzal a váddal, hogy részt vettek tüntetéseken. A fő ellenzéki újság, az Al Wasat ellen pert indítanak a nemzetbiztonság veszélyeztetése miatt, három korábbi vezető szerkesztője ellen május 19-én kezdődik a bírósági tárgyalás. Keddre virradóan letartóztatták a fő síita ellenzéki párt az Al Wefaq két korábbi parlamenti képviselőjét is. A 40 tagú manamai törvényhozásba a síita párt tavaly 18 képviselőt tudott küldeni, ám idén márciusban valamennyien lemondtak, tiltakozásként a békés tüntetések erőszakos elfojtása miatt. A bahreini szunnita elit oldalán szaúdi katonák is részt vesznek a rend fenntartásában.

Legalább harmincan vesztették életüket február közepe óta, közülük négyen, így egy ismert ellenzéki síita blogger is az őrizetben halt meg.

Bahrein ad otthont  az amerikai 5. flottának, amely a fő ellensúlyt képezi Irán növekvő katonai jelenlétével szemben a Perzsa-öbölben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.