Bahrein: betiltották a tüntetéseket

Az elmúlt napokban több véres összetűzés is kitört az ellenzék és a rohamrendőrök között.

Mindenfajta tüntetést betiltottak és a gyülekezési szabadság jogát is felfüggesztették kedden Bahreinben az elmúlt napok véres összetűzéseit követően. Ahogy Rasid al-Kalifa belügyminiszter a döntést indokolta, a kormányellenes tüntetések szervezői „újra és újra visszaélnek a szólásszabadság jogával”, a tüntetők pedig nem tartják tiszteletben a törvényeket. Az arab monarchiában napok óta törnek ki a véres összetűzések a több demokráciát és a többségi síiták diszkriminációjának megszüntetését követelő ellenzék, illetve a megfékezésükre utcára vezényelt rohamrendőrök között. Az erőszaknak eddig két halálos áldozata van: egy rendőrrel út mentén elhelyezett bomba végzett, a másik pedig még áprilisban szerzett sérüléseibe halt bele nemrég. Manama terrorcselekménynek tartja az ilyesféle incidenseket.

Kalifa bejelentése szerint a bahreini társadalomnak elege van a békére nézve fenyegetést jelentő erőszakból, amelynek „véget kell vetni”. Ez hasonló tilalommal utoljára tavaly márciusban történt meg, amikor az arab tavasz a 700 négyzetkilométeres országot is elérte. Tavaly februárban Manamában robbant a feszültség: a központi Gyöngy téren zajlott harcokban 30 tüntető és öt rendőr halt meg, ami után a hatóságok három hónapos szükségállapotot hirdettek ki. A Gyöngy tér ismert emlékművét később porig rombolták.

Az egyik nagy síita szervezet, az al-Vakif szerint amit a szunnita kormányzat művel, az az emberi jogokat sérti. Hétfőn a bahreini főügyész jelezte, hogy fellebbezni fog egy rendőrnő felmentése ellen, akit egy újságíró megkínzásának vádjával állítottak törvény elé, és egy másik ügyben is, amelyben rendőrök öltek meg két síita tüntetőt, mégsem találták bűnösnek őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.