Váratlanul Bagdadba látogatott Obama

Előre be nem jelentett látogatásra Bagdadba érkezett kedden Barack Obama amerikai elnök, és a katonáit felkeresve kijelentette, hogy itt az ideje, hogy az irakiak átvegyék a felelősséget az országukért.

"Önök lehetőséget adtak Iraknak, hogy demokratikus ország legyen, és a saját lábára álljon. Ez rendkívüli eredmény" - mondta az elnök az őt hangosan éljenző katonáknak a Camp Victory támaszponton. Obama ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nem lesz könnyű a következő másfél év.

"Az önök szerepe lényeges fontosságú lesz abban, hogy biztosak lehessünk Irak stabilitásában, abban, hogy ne legyen a terroristák menedéke, és abban, hogy elkezdhessük hazavinni az embereinket" - jelentette ki.

Obama Törökországból érkezett Irakba. A leszállás után az elnöki konvoj Bagdad nemzetközi repülőteréről egyenesen Camp Victoryba, az amerikai haderők legnagyobb iraki támaszpontjára hajtott, amely félúton van a reptér és a város között.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint az elnök megbeszélést tartott az expedíciós erők parancsnokával, Ray Odierno tábornokkal, és a programja szerint kitüntetéseket is átad katonáknak.

Robert Gibbs szóvivő szerint az elnök azért választotta Afganisztán helyett Irakot, mert közelebb van Törökországhoz, beszélni akar az iraki vezetőkkel, és köszönetet akar mondani az amerikai katonáknak rendkívüli munkájukért. A látogatást rövidre tervezték.

Az iraki vezetőkkel telefonon beszél, mert a rossz látási viszonyok megakadályozzák, hogy helikopteren Bagdad központjába utazva személyesen találkozzék velük. Az elnök egyebek között a síita-szunnita hatalommegosztásban, és az olajbevételek felosztásában szeretne segíteni nekik.

Ez Obama harmadik látogatása Irakba, és az első azóta, hogy elnökké választották. Szenátorként 2006-ban, elnökjelöltként tavaly nyáron járt ott. Programjában nem hallgatta el, hogy ellenzi az amerikai intervenciót, és megígérte, hogy megválasztása után 16 hónapon belül hazaviszi a katonákat. Egy törökországi kijelentésében Irakot hozta fel példaként arra, hogy miként változtat az előző elnöktől örökölt politikán.

A látogatás egybeesik egy erőszakhullámmal a korábbi, viszonylag nyugodtabb hónapok után. Hétfőn 34, kedden kilenc embert gyilkoltak meg a terroristák. Nő az automata fegyverekkel és aknavetővel végrehajtott támadások száma is.

Barack Obama a Camp Victory-ban.
Barack Obama a Camp Victory-ban. "Eljött az ideje, hogy az országot átvegyék az irakiak"- mondta az amerikai elnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.