Bagdad új erőszakhullámtól fél

Húsz ember meghalt és 35 megsebesült csütörtökön Bagdadban egy autóba rejtett pokolgépes merényletben. Ez már az ötödik nagy merénylet Irakban ebben a hónapban. A merényletet egy nappal azután hajtották végre, hogy az Egyesült Államok bejelentette, az erőszakcselekmények száma az invázió első hónapjaiban tapasztalt szintre csökkent.

A gépkocsit egy üzletekkel övezett buszállomás mellett parkolták le a főváros keleti, főleg síiták lakta as-Saab negyedében. Név nélkül nyilatkozó rendőrtisztviselők közlése szerint a húsz halott között négy nő és négy gyermek volt. Az amerikai hadsereg megerősítette a merénylet hírét, de első  értesülései szerint a robbantásban nyolcan haltak meg és 14 a sérültek száma. Az ellentmondó adatok is mutatják, mennyire áttekinthetetlen a merénylet utáni helyzet.

Rendőrök vizsgálódnak a merénylet helyszínén
Rendőrök vizsgálódnak a merénylet helyszínén

A merénylet egy nappal azután rázta meg a fővárost, hogy amerikai és iraki tisztviselők sajtótájékozatón számoltak be arról, a közel-keleti országban végrehajtott erőszakcselekmények száma visszaesett 2003-ban elindított invázió első hónapjaiban tapasztalt szintre. David Perkins tábornok, az amerikai haderő szóvivője szerint hetente kevesebb mint száz merényletet követtek el szélsőségesek, ami messze elmarad a tomboló erőszak csúcspontját jelentő 1250-es átlagtól. Márciusban ez volt az ötödik nagyszabású terrorakció Irakban.

Hétfőn a fővárostól nyugatra fekvő Abu Graib körzetében szintén  egy buszállomáson robbant pokolgép. Az iraki rendőrség közlése  szerint ott kilenc ember vesztette életét és huszonhárman sebesültek meg.

As-Saab negyedben nagy mértékben csökkent a terrorcselekmények  száma azóta, hogy Muktada asz-Szadr iraki radikális síita hitszónok tűzszünetet hirdetett az iraki és amerikai erők erőteljes fellépése közepette.

Bagdadban és környékén az utóbbi időben növekedett a pokolgépes  támadások száma, sokan attól tartanak, hogy a szunnita felkelők ide összpontosítják erőiket miután az Washington átadja az ellenőrzést az iraki biztonságiaknak az amerikai haderő 2011 végére tervezett kivonása előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.