Azonos jogok azonos nemű diplomatapároknak

Az azonos nemű amerikai diplomatapárok is megkapják a tervek szerint azokat a jogokat és előnyöket, amelyeket a heteroszexuális párok élveznek - jelentette vasárnap a CNN hírtelevízió.

Hillary Clinton külügyminiszter a következő napokra tervezi az ország diplomatáinak értesítését: a méltánytalanságok kiküszöbölésére a homoszexuális és leszbikus diplomatapároknak is megadják azokat a juttatásokat, amelyek a heteroszexuálisoknak járnak.

Clinton a változtatásról szóló feljegyzésben igazságtalannak nevezte, hogy a diplomaták azonos nemű partnerei eddig nem kaptak ugyanolyan kiképzést, juttatásokat és védelmet, mint az eltérő nemű partnerek, s ezt meg kell szüntetni. A tervezett változtatás még nem végleges, az új szabályozáshoz minisztériumközi egyeztetésre van szükség.

A Bush-kormány ugyan könnyített valamennyit a diplomaták azonos nemű partnereinek helyzetén, megnyíltak számukra bizonyos kiképzési lehetőségek, de a homoszexuálisok/leszbikusok párkapcsolatát nem volt hajlandó a heteroszexuális viszonnyal egyenlő módon kezelni.

A diplomaták azonos nemű élettársai nem kapnak meg egy sor juttatást: nem térítik meg számukra a tengerentúli posztra történő utazás költségeit, nem kapnak munkát a nagykövetségeken, nem jár nekik diplomatavízum és -útlevél. Ezenkívül partnerük egészségbiztosítása nem terjed ki rájuk, nem kapnak nagykövetségi előnyöket a postai küldemények terén és nem vonatkoznak rájuk a kitelepítési tervek vészhelyzet esetén - jelentette a CNN, amelyhez a külügyi szervezeteknél dolgozó homoszexuálisok és leszbikusok érdekvédelmi csoportja juttatta el Hillary Clinton feljegyzésének tervezetét.

Az azonos nemű diplomatapárok helyzete 2007-ben került Washingtonban a figyelem homlokterébe, amikor egy nagy tekintélynek örvendő diplomata, Michael Guest volt romániai nagykövet 26 évi külügyi szolgálat után feladta hivatását. Lépésével az egyenlőtlenségek ellen tiltakozott. Közölte, azért mond le, mert választásra kényszerítették a számára családot jelentő partnere, valamint hazájának szolgálata között, s ez szerinte szégyen Amerikára nézve. Guest Barack Obama elnök külügyminisztériumi tanácsadói között volt a választás utáni hatalomátvétel időszakában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.