Azonnali bebocsátást követel a NAÜ

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek késedelem nélküli beengedésére szólította fel Iránt a szervezet főigazgatója hétfőn Bécsben. Műholdfelvételek alapján feltételezhető, hogy be nem jelentett kísérletek nyomait akarják eltüntetni Parcsinban.

A parcsini katonai létesítményben február óta megfigyelt tevékenységek tovább erősítik a NAÜ meggyőződését, hogy Iránnak késedelem nélkül be kell engednie az ellenőröket oda - jelentette ki Jukija Amano a NAÜ kormányzótanácsi ülésén.

A NAÜ műholdfelvételek alapján feltételezhetőnek tartja, hogy be nem jelentett kísérletek nyomait akarják eltüntetni Parcsinban. Teherán ezzel szemben azt állítja, hogy az ottani tevékenységnek "semmi köze" a szervezetnek a nukleáris energia békés célú felhasználását ellenőrző feladatához.

A parcsini tevékenység Amano szavai szerint "jelentősen akadályozhatja" a szervezetet ellenőrző feladatának ellátásában. Ugyanakkor egy sajtótájékoztatón nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az ügynökségnek "elég fejlett eszközei vannak" ahhoz, hogy a vélt eltakarítási munkálatok ellenére képes legyen "nyomokat találni".

Amano hétfőn ismét együttműködésre szólította fel Teheránt a helyszíni ellenőrzések kérdésében. A szervezet ennek hiányában továbbra sem tudja kijelenteni, hogy minden nukleáris tevékenység békés célú Iránban - hangsúlyozta.

A főigazgató nehezményezte és "aggasztónak" nevezte, hogy Irán és az ügynökség között az utóbbi hónapokban folytatott intenzív párbeszéd ellenére eddig nem született kézzelfogható eredmény. "Nem járhatunk mindig csak körbe-körbe" - fogalmazott ugyanaznap egy sajtótájékoztatón. A NAÜ és Teherán képviselői 2012-ben többször is tárgyaltak egymással; az eredmény nélküli egyeztetések egyelőre csak az ellenőrzés lefolytatásának módjáról szóltak.

Amano kijelentette azt is, hogy az ügynökség kész fokozni a párbeszédet Iránnal. Közölte azonban azt is, hogy egyelőre nem tűztek ki újabb egyeztetésekre időpontot.

A kormányzótanács előtti beszédében a főigazgató kitért arra a szíriai létesítményre is, amelyet 2007-ben az izraeli légierő rombolt le. A NAÜ egy 2011-es jelentése szerint az építmény atomreaktor lehetett, amelynek megépítését Szíria elmulasztotta bejelenteni az ügynökségnek. Amano ismét sürgette Szíriát: bocsátkozzon párbeszédbe a NAÜ-vel, hogy tisztázzák a létesítmény körüli kérdéseket.

A negyedévenként esedékes kormányzótanácsi ülésen a nyugati országok várhatóan továbbra is megpróbálnak majd nyomást gyakorolni Iránra az ellenőrzések érdekében. Az egyelőre bizonytalan, hogy amennyiben nyugati országok olyan határozatot kezdeményeznek, amely elmarasztalja Iránt, Oroszország és Kína támogatja-e. Egy orosz illetékes a napokban kijelentette: Moszkva továbbra sem látja annak jeleit, hogy az iráni atomprogramnak katonai dimenziója lenne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.