Azonnali ülést hívtak össze, hogy megállítsák az ebolát

Tizenegy nyugat-afrikai ország egészségügyi minisztere fogadott el egy közös tervet az ebola elleni harcban. Az azonnali ülést Ghánában hívták össze, a miniszterek egy hatékonyabb együttműködést ígértek. A gyógyíthatatlan vírusban eddig 759-en fertőződtek meg Guineában, Libériában és Sierra Leonéban – ebből 467-en haltak meg.
A kétnapos ülést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hívta össze. Egy új stratégia részeként a szervezet egy helyi ellenőrzési központot hoz majd létre Guineában, hogy innen koordinálják a támogatásokat.

A WHO egészségügyi biztonság igazgató-helyettese, Keidzsi Fukuda azt mondta, hogy lehetetlen, hogy egyértelműen megmondani, milyen messzire terjedhet a halálos vírus. „ Valószínűnek tartom, hogy pár hónapon belül meg fogjuk tudni oldani ezt a kitörést" – mondta az AFP hírügynökségnek. „Őszintén remélem, hogy lesz egy fordulat, amikor az esetek csökkenésének leszünk tanúi."

A BBC tudósítója szerint az embereket okítják, ahelyett, hogy lezárnák a határokat – ami az vírus terjedése ellen a leghatásosabb megoldás lenne. A helyi praktikák és a hiedelmek néhány helyen megakadályozták a közegészségügyi intézkedéseket és segítették a betegség terjedését. Előfordult, hogy tömegek megtámadtak egészségügyi munkásokat és sürgősségi központokat kényszerítették bezárásra.

A WHO eddig több mint 150 szakértőt küldött Nyugat-Afrikába az elmúlt pár hónapban. Politikai kötelezettségvállalásra lenne szükség, hogy biztosítsák a vírus megállítását – írja a BBC. A legtöbb haláleset Guinea déli tartományában, Guéckédou prefektúrában (felügyelőség) volt. Itt jelentették az első eseteket még februárban. Egészségügyi szervek szerint Guéckédou határain ki és be járkáltak az ebola kitörése után és így az onnan elmenő emberek tovább terjeszthették a halálos vírust.

Ebola

Az ebola emberi érintkezés során terjed, testnedveken keresztül. A ma ismert legvirulensebb emberi kórokozó, a vírus egyes változatai a megbetegedettek 50-90 százalékát megölik.

A betegség lefolyása :
Első fázis : - egy hét lappangás után kezdődnek a tünetek: csillapíthatatlan fejfájás, hátfájás, fájdalom a          szemben, az izmokban, hasfájás, hasmenés.
                - tizedik nap körül : magas láz, sárgaság, hányás; test szerte megjelenő hólyagok ( vérzéses láz     jelei) 
               - roncsolódó szövetek (főleg kötőszövet,belek és bőr)
               - kiszáradás, veseelégtelenség
               - amnézia, ködös, beszűkült tudatállapot, megváltozik a személyiség ( ellenségesen reagálnak, ha segíteni akar nekik valaki)

Második fázis: - vérhányás 
                     - minden szervben trombózis, bárhol lehet infarktus
                     - a test kisebesedik, kötőszövetek bomlásnak indulnak
                     - a nyelvről, a nyelőcsőről, a légcsőről iszonyatos fájdalmak közepette leválik a nyálkahártya.
                     - elzáródnak az agyi erek, így a beteg egyre kevésbé van a fájdalom tudatában
                     - a vérzés megállíthatatlanná válik

Utolsó fázis: - a szédülés, elernyedés váltakozik vonaglással.
                  - vérzéses sokk : minden testnyílásból ömlik a – végül már koromfekete – vér
                  - a beteg elveszti eszméletét, mély kómába zuhan, néhány óra múlva meghal

Túlélők: - gyógyulásuk 2-4 hónap, főleg a folyadék intravénás pótlásával telik
            - hajuk kihullik, bőrük hámlik, nemi szerveik félig elrohadnak

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.