Azonnal elküldenék a miniszterelnököt és vele a fél kormányt

A szlovák ellenzék Robert Fico kormányfőt, Robert Kalinák belügyminisztert, Andrej Danko házelnököt és egyik kormánypárti helyettesét Andrej Hrnciart akarja leváltani. A kormánykoalíció viszont a pozsonyi parlament másik alelnökét, Lucia Nicholsonovát, az ellenzék képviselőjét menesztené, mert szerintük tudatosan megsértette a házszabályt. Mindannyiukat lehetőleg már szeptember elején.

Hétfőnként folytatódnak a tüntetések a szlovák miniszterelnök rezidenciája előtt. Újabban viszont már nem a politikusok, hanem a civil szervezetek, valamint a művészek szónokolnak, közben pedig neves szlovák és cseh könnyűzenei együttesek szórakoztatják a néhány ezerre tehető tömeget.

 A legújabb szlovákiai belpolitikai botrány a pozsonyi parlament másfél héttel ezelőtti rendkívüli ülésén tört ki, amelyen a szlovák ellenzéki képviselők Robert Fico leváltását szerették volna elérni. Azért menesztenék őt, egyúttal a kabinetjét is, mert nem hajlandó leváltani az adócsalási botrányba keveredett Robert Kalinák belügyminisztert, akit hatalommal való visszaéléssel is gyanúsítanak.

A napirend megvitatását végül a kormánypárti képviselők többségi szavazata révén szeptemberre halasztották. Néhány perccel korábban viszont Lucia Nicholsonová beült a Brüsszelben tartózkodó Andrej Danko házelnök székébe, bekapcsolta a mikrofont és önhatalmúlag mégis megnyitotta az ülést. Ekkor kormánypárti kollégája, Andrej Hrnciar lépett közbe, aki azt állította, hogy a házelnök őt bízta meg a tanácskozás levezetésével, vagyis tulajdonképpen az indítvány elnapolásával.

Bizonyítékként felmutatta a házelnök megbízó levelét, amelyet feltöltött a Facebookra is. Mire több ellenzéki képviselő úgy vélekedett, hogy az aláírást hamisították. Ezt egyébként több grafológus is feltételezi, akik szerint azonban az egyértelmű állásfoglaláshoz szükséges az eredeti aláírás, amelyet viszont sem a házelnök, sem helyettesei nem hajlandóak megmutatni. Ráadásul Andrej Hrnciar internetes oldaláról is eltűnt a megbízó levél.

Robert Kalinákról még tavaly kiderült, hogy üzleti kapcsolatban áll a Fico vezette Smer-SD holdudvarához tartozó Ladislav Basternák építkezési nagyvállalkozóval, aki a Denník N pozsonyi napilap tényfeltáró riportsorozata alapján legalább 8 millió eurónyi áfát igényelt vissza törvénytelenül az államtól. Ő építette a Bonaparte lakóparkot is, ahol Fico bérel több mint 300 négyzetméternyi lakást. Az ellenzékiek azt is követelik, hogy mielőbb költözzék el az adócsaló házából és menessze a belügyminisztert, aki gátolja a gyanús ügyek tárgyilagos kivizsgálását. Mindezt a kormányfő és a tárcavezető is tagadja.

Fico felszólította az ellenzéki képviselőket, hogy hagyják abba „a politikai cirkuszt és a gyűlölködést”, mert ezzel ártanak az ország tekintélyének. „ A soros uniós elnökség betöltésére júliustól az év végéig nem a koalíciós pártok, nem is a kormány, hanem Szlovákia kapott megbízást. Ez a tény összefogásra sarkallhatna mindannyiunkat" – hangoztatta a miniszterelnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.