Azeri konfliktus: Papcsák nem nyilatkozott, csak üzent

Egy sajtóorgánumnak sem nyilatkozott az azeri-örmény konfliktusról – állította közleményben Papcsák Ferenc. Egy londoni székhelyű nemzetközi szervezet viszont közölte: nekik igen.

Azeri sajtóterméknek nem, egy londoni székhelyű, Azerbajdzsán mellett lobbizó nemzetközi szervezetnek azonban nyilatkozott az azeri-örmény konfliktusról Papcsák Ferenc – derült ki abból a válaszból, amelyet The European Azerbaijan Society (TEAS, Európai Azerbajdzsáni Társaság) adott lapunk kérdéseire. Mint arról beszámoltunk, Papcsákot, egészen pontosan a TEAS kérdéseire adott válaszait hosszasan idézték a Trend és az AzerNews portálok. Különösen azt emelték ki, hogy az Azeri-Magyar Baráti Társaság elnöke felszólította Örményországot, hogy vonja ki csapatait Hegyi-Karabahból, és a területet adja vissza Azerbajdzsánnak.

Papcsák egy nappal később lapunk szerkesztőségéhez is eljuttatott közleményben visszautasította a neki tulajdonított kijelentéseket. – Azeri tartózkodásom idején egyetlen sajtóorgánumnak sem tettem ilyen nyilatkozatot. Az azeri–örmény konfliktusban sem az Azeri–Magyar Baráti Társaság elnökeként, sem magánemberként nem foglaltam állást, a cikk olyan állításokat tartalmaz, amelyek részemről nem hangzottak el – fogalmazott Zugló polgármestere.

Az ügyben megkerestük a TEAS-t, amelynek nevében Leon Cook azt válaszolta: a TEAS folyamatos erőfeszítéseket tesz az azeri-örmény konfliktus békés rendezése és a 875 ezer menekült körülményeinek javítása érdekében. E céloktól vezérelve rendszeresen megkeresnek nyugati politikusokat és felkérik őket, tegyenek nyilatkozatokat a konfliktussal kapcsolatban. A nyilatkozatokat pedig megkísérelik megjelentetni az azeri és a nemzetközi médiában. – Pontosan ez történt ebben az esetben is – utalt a Papcsák-nyilatkozatra Cook, aki további részleteket nem kívánt elárulni. Így arra sem válaszolt, hogy mikor és milyen nyelven tették fel a kérdést és kapták meg a választ.

Az ügyben kerestük Papcsák Ferencet is. Ő karácsonyi szabadsága miatt azonban elérhetetlen – kaptuk a tájékoztatást a zuglói polgármesteri hivatalban.

A Trend nevű azeri hírportálon elérhető még Alain Courtois belga parlamenti képviselő a TEAS-nak adott állásfoglalása is, miszerint Örményország még nem hajtotta végre az ENSZ BT 1993-as rendelkezéseit és Jerevánnak tiszteletben kell tartania Azerbajdzsán területi integritását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.