Azarov: ’taktikai és nem stratégiai’ döntés volt a társulás leállítása

Taktikai, nem pedig stratégiai döntés volt az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási folyamat leállítása - jelentette ki pénteken Mikola Azarov ukrán miniszterelnök a parlament ülésén.

A kormányfő szavai szerint ez "nehéz, de az egyetlen lehetséges" döntés volt az ország jelenlegi helyzetében. Leszögezte, hogy a lépést kizárólag a gazdasági körülmények indokolták, s ezzel nem változtak az ország stratégiai célkitűzései.

Azarov kijelentette, hogy a teendők között az első helyre most Oroszország és Ukrajna kapcsolatainak helyreállítása, a két ország közötti vitás kérdések rendezése kerül. Hozzáfűzte, hogy a Kijev által kezdeményezett háromoldalú, EU-ukrán-orosz tárgyalások lehetőséget nyújtanak arra, hogy "feloldják az ellentmondásokat, és Ukrajna katasztrofális gazdasági veszteségek nélkül haladjon a stratégiája által meghatározott úton".

A miniszterelnök felszólalását folyamatos bekiabálással zavarta az ellenzék, amelynek tagjai közül többen elhagyták a helyüket és a kormánytagok páholya elé gyűltek. Néhányan közülük papírt dobáltak az ülésen jelen lévő kormánytagok felé.

Azarov beszédét befejezve a kabinet tagjaival együtt elhagyta az üléstermet, Volodimir Ribak házelnök pedig berekesztette az ülést, miután semmilyen megvitatandó előterjesztés nem szerepelt a napirenden.

A törvényhozás így az előző napi előrejelzéssel ellentétben nem tárgyalt a két hátramaradt európai integrációs jogszabályról, az ügyészségről szóló törvény módosításáról és a bebörtönzöttek külföldi gyógykezelését szabályozó, Julija Timosenko volt kormányfő ügyét rendezni hivatott indítványokról sem.

Közben Arszenyij Jacenyuk, a Timosenko mögött álló Haza párt frakcióvezetője bejelentette, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett be a kormány ellen, és megkezdte az aláírásgyűjtést. Az ukrán jogszabályok szerint legalább 150 képviselőnek kell aláírásával támogatnia a határozati javaslat napirendre tűzését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.