Az üzletember, az indián és a maffia

Az USA három legnagyobb dohánycége, indián törzsek és a maffia - ez a három alappillére annak a szövetségnek, amelynek segítségével majdnem egymilliárd dollárral rövidítették meg a hatóságokat New Yorkban, miközben átvették a hatalmat az állam cigaretta-forgalmának harmada felett, áll egy oknyomozó riportban, amelyet egy washingtoni újságíró-csoport készített.

Az Egyesült Államok három legnagyobb dohánycége aktívan, bár közvetve, jelen van a cigaretta-feketepiacon, egy washigntoni oknyomozó csoprot szerint. A Marlboro márkát is forgalmazó Philip Morris USA, a Kentről ismert Lirillard, valamit a Camelt gyártó R.J. Reynolds annyi cigarettát ad el New York állam indián rezervátumaiban, amennyiből nemcsak az indiánok, hanem New York dohányosai is bőven kapnak - csak az adóhatóságok maradnak ki a pénzből. A fekete kereskedelem olyan jó üzlet, hogy régóta vonzza a szervezett bűnözőket, sőt mostanában már a terrorista csoportokat is.

A Center for Public Integrity (CPI) nevű szervezet nyomozása szerint a kis létszámú indián törzsek kezei között 6.4 milliárd darab cigaretta ment át tavaly. A szám azért lehet ilyen óriási, mert azindián törzsek sok árucikk, például a cigaretta adó-tartalmát sem kötelesek megfizetni. New Yorkban pedig ráadásul akkora jövedéki adó is terheli a cigarettát, hogy egy-egy pakli ára megközelíti a 8 dollárt is. A sokmilliárd cigarettát az indiánok nagy haszonnal adhatták tovább, többnyire a közeli New Yorkba.

Így a pult alól 3-4 dollárért is lehet dohányt venni. Közben azonban a város, az állam és a szövetségi adóhivatal is elesik egy csomó pénztől. A teljes veszteség 850 millió dollár körül jár, miközben az online kereskedők és cigaretta-csempészek 2000 óta félmilliárd dollárral gazdagodtak. David Paterson kormányzó ugyan törvényben tiltotta meg a cigaretták kijutását az indián rezervátumokról, de a törvényt nem biztos, hogy sikerül betartatni - jegyzi meg a CPI egy közleményben.

A nyomozás fő megállapításai

Miközben New York Állam sokmilliárd dolláros deficittel küzdött 2007-ben, a három nagy dohánycég 4,3 milliárd adómentes cigarettát adott el az indián rezervátumokban. Ez több mint a teljes eladott mennyiség negyede az államban - pedig az indián rezervátumokon nem egész 100 ezren élnek, az államban pedig majdnem 20 milliónyian. A Lorillard, amely a fekete amerikaiak körében rendkívül népszerű mentolos cigaretta, a Newport gyártója, teljes eladásainak 40 százalékát az indiánokon keresztül produkálta.

Ahhoz képest, hogy mekkora mennyiségű cigarettáról van szó, csak néhány megbízható nagykereskedő szolgáltatásait vették igánybe a nagy dohánygyárak. minden harmadik cigaretta, amit eladtak az államban, ezeken a nagykereskedőkön ment át. new York városa most perli őket bűnrészességért - a hgelyzet ugyanis egyre inkább arra emlékeztet, mikor egy bűnszövetkezet markában tartja az illegális cigaretta-piacot.

A nagy dohánygyárak nyaktörő tempóban próbálják leépíteni az illegális hálózatot, miközben egyre-másra derül ki, milyen fiktív cégeknek adták el a cigarettáikat. Volt köztük néhány, amely csak egy bozóttal körülvett villanyoszlop volt, és egy postaláda a vadon közepén.

A cigaretta-kereskedelem egyik fő útvonala természetesen az internet. Miközben az indiánok a dohánygyáraktól adómentesen szerzik be készleteiket, az interneten át adómentesen adják tovább őket. 2000 és 2006 között majdnem megtízszereződött az olyan weboldalak száma, mint amilyen a smoke2u.com vagy az EZTobacco.com. Gyakran előfordul az is, hogy a hatóságok elől az ilyen online kereskedők külföldre költöznek, mert ott az amerikaiak nemigen tudják megakadályozni a csempészet folytatását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.