Az utolsó náciper kezdődhet Németországban

Több évi jogi huzavona után kitoloncolták John Demjanjukot, az egykori feltételezett náci táborőrt az Egyesült Államokból, hogy Németországban állítsák törvény elé. A Simon Wiesenthal Központ szerint a Rettegett Ivánként ismert ukrán születésű férfi lesz az utolsó, akit náci háborús bűnökért felelősségre vonnak.

Több évi jogi huzavona után kitoloncolták John Demjanjukot, az egykori feltételezett náci táborőrt az Egyesült Államokból Németországba.

A 89 éves ukrán születésű férfit egy mentőautó szállította el otthonából és kerekes székben tolták fel a repülőgépre, amely helyi idő szerint hétfőn este indult el az ohiói Clevelandből Münchenbe, ahová kedd délelőtt meg is érkezett.

Érkezése után Demjanjukot a stadelheimi büntetés-végrehajtó intézetbe szállították, ahol előbb tüzetes orvosi vizsgálatnak vetik alá. Közvetve ügyének bírósági tárgyalása is megkezdődött, a hatóságok ugyanis délelőttre irányozták elő a sobibóri tábor utolsó - feltételezett - túlélőjének, a 82 éves Thomas Blattnak tanúként történő meghallgatását. Blatt az egykori koncentrációs táborban 15 évesen vesztette el szüleit és testvérét, s a perben ő az egyik fő vádló.

A kitoloncolásra négy nappal azután került sor, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította Demjanjuk azon kérelmének tárgyalását, hogy egészségi állapota miatt függesszék fel a kiadatási eljárást. Demjanjuk hétfőn elbúcsúzott családjától, és két pap is meglátogatta Cleveland melletti házában. Családtagjai lepedővel takarták el a fotósok elől, amikor beemelték az őt szállító mentőautóba.

A müncheni ügyészség márciusban adott ki elfogató parancsot Demjanjuk ellen azzal a váddal, hogy a II. világháborúban náci haláltáborok őreként 29 ezer esetben bűnsegéd volt emberölésben. Az egykori autógyári munkás tagadja, hogy bűnös lenne; azt állítja, a szovjet hadsereg katonájaként 1942-ben német fogságba esett, majd 1944-ig német börtöntáborokban volt, és semmi köze a holokauszthoz. Ivan Demjanjuk a háború után a John nevet felvéve 1951-ben az Egyesült Államokban telepedett le.

A Demjanjuk-ügy valójában mintegy húsz évvel ezelőtt robbant ki, amikor a kelet-lengyelországi volt náci sobibóri haláltábor túlélői személyében felismerni vélték az egykori hírhedt őrt, s kínvallatót, akit "Rettegett Ivánként" emlegettek.

Feltételezett náci múltja miatt DemjanjukWashington számára is egyre kényelmetlenebbé vált. Az Egyesült Államok kiadta őt Izraelnek, ahol előbb halálra ítélték, végül azonban bizonyítékok hiánya miatt felmentették. Ezután visszatérhetett, később viszont újabb vizsgálat derített fényt arra, hogy Demjanjuk valóban egy, az SS-nek alárendelt ukrán egység tagja volt, s őrként teljesített szolgálatot a majdaneki, a sobibóri és a treblinkai megsemmisítő táborokban.hat évvel ezelőtt megfosztották amerikai állampolgárságától, de az amerikai hatóságok nem tudták kitoloncolni őt, mivel korábban nem volt olyan állam, amely befogadta volna. Miután Németország jelezte, hogy kész befogadására, illetve a bírósági eljárás megindítására, Demjanjuk rossz egészségi állapotára hivatkozva kérelmezte, hogy függesszék fel a kitoloncolást. Az amerikai legfelsőbb bíróság azonban ezt a napokban végérvényesen elutasította.

Marvin Hier rabbi, a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ alapítója közölte: Demjanjuk megérdemli, hogy megbüntessék; a sobibori haláltáborban férfiakat, nőket és gyerekeket lökött be a gázkamrába, "könyörület, szánalom és bűntudat nélkül". Véleménye szerint valószínűleg ez lesz az utolsó per, amelyben valakit náci háborús bűnökért elítélnek.

A feltételezett háborús bűnös fia, ifjabb John Demjanjuk közölte, hogy a kiadatás felfüggesztésére vonatkozó elutasítást akkor is megfellebbezi, ha apja már nincs az országban. Azt mondta, nincs egyetlen bizonyíték sem arra, hogy apja bárkinek ártott, nemhogy akárkit megölt volna.

Demjanjuk unokája takarja el egy lepedővel a feltételezett náci bűnöst, amikor otthonából elszállítják
Demjanjuk unokája takarja el egy lepedővel a feltételezett náci bűnöst, amikor otthonából elszállítják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.