Az utolsó felvételeken még mosolygott a meggyilkolt barátnő

Reeva Steenkampot a biztonsági kamera vette fel, amint a kocsijával behajtott a pretoriai elit lakópark, Silver Woods kapuján. Pár perccel később a világhírű futó, Oscar Pistorius háza már ádáz veszekedés helyszíne volt.

Vasárnap előkerültek az utolsó felvételek Reeva Steenkampről, a kétszeresen amputált olimpiai és paraolimpiai futó, Oscar Pistorius másfél hete meggyilkolt barátnőjéről. Steenkamp éppen Pistorius háza felé hajtott, amikor lekapta a pretoriai elit lakónegyed, Silver Woods bejáratánál a biztonsági kamera: a 29 éves modell kocsijában, egy Mini Cooperben ül, az őrök üdvözletére pedig széles mosolyra fakad. A felvétel este hatkor készült; a gyilkossági ügyet vizsgáló rendőrök szerint pár perccel később már egész Silver Woods veszekedéstől visszhangzott, amikor Steenkamp és Pistorius azonnal egymásnak esett. Az éles hangokat állítólag a futó házától száz méterre lévő szomszédoknál is hallani lehetett. Néhány órával később a modell már halott volt.

Oscar Pistorius és Reeva Steenkamp. Álompár vérfürdőben
Oscar Pistorius (R) and his girlfriend Reeva Steenkamp pose for a picture in Johannesburg, February 7, 2013. South African "Blade Runner" Oscar Pistorius, a double amputee who became one of the biggest names in world athletics, was charged on February 14, with shooting dead his girlfriend at his home in Pretoria. Picture taken February 7, 2013. REUTERS/Thembani Makhubele (SOUTH AFRICA - Tags: CRIME LAW SPORT ATHLETICS TPX IMAGES OF THE DAY)

A Steenkamp érkezéséről készített harminc másodperces videofelvételt vasárnap vetítette a dél-afrikai televízió, együtt azzal a mini interjúval, amelyben a 29 évesen meggyilkolt modell édesapja, Barry, és édesanyja, June is megszólal. „Az igazságot csak Oscar és Reeva tudhatja. Én csak azt akarom, hogy a tiszta igazsággal álljon elő” – monda a futóról Barry Steenkamp. Pistorius másfél hete, Valentin-nap hajnalán lőtte le a barátnőjét, miután a Silver Woods-i házban együtt töltötték az éjszakát. A vád előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság; a több napig húzódó múlt heti meghallgatáson először úgy volt, hogy Pistoriust nem engedik ki az előzetes letartóztatásból, később azonban sorozatos hatósági malőrökre derült fény – a nyomozást egy gyilkossági kísérlettel gyanúsított detektívre bízták, a hajnali sikoltozást halló szomszéd pedig 600 méterre volt a gyilkosság helyszínétől –, így a bíró végül úgy döntött, hogy Pistorius óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. A futó és az ügyvédje szerint tragikus félreértésről volt szó, Pistorius azért lőtt, mert azt hitte, betörő van a fürdőszobában.

Annak ellenére, hogy a júniusi perkezdetig szabadlábon lehet, Pistorius nem mehet oda, ahova akar; hogy ne menekülhessen külföldre, az útlevelét elvették, ráadásul gyakorlatilag hajléktalan lett, mert bűntény helyszíne lévén a házába nem engedik vissza. Úgy tudni, hogy Pistorius a következő hónapokat a nagybátyjáéknál fogja kihúzni – és innen is indul majd futni, hiszen az edzője máris jelezte, szeretné, ha a futó mielőbb újra versenyezne, ha külföldön nem is lehet, legalább Dél-Afrikában. (A gyilkossági vád árnyékában Pistorius minden külföldi és belföldi szereplését azonnal lemondta.) Hogy végül rajthoz áll-e, az egyelőre nem világos, a lelkiereje azonban valószínűleg megvan hozzá: bár a futót a meghallgatás négy napja alatt többször is hisztérikus görcs fogta el, szabadlábra helyezése után azonnal jelezte, hogy mindenféleképpen le akar ülni beszélgetni még Steenkamp családjával. Reeva apja erre csak annyit mondott, Pistoriusnak a lelkiismeretével kell élnie és elszámolnia, ha pedig hazug a történet a betörőnek nézett barátnőről, akkor a futó „szenvedni” fog. (A szabadlábra helyezés hatalmas győzelem volt Pistorius számára: ritka, hogy előre megfontolt gyilkossággal vádolt személyeket ne tartsanak rács mögött.)

Időközben előkerült egy közlékeny ismerős, Steenkamp egyik barátnőjének, Ginának az édesapja. Cecil Myers a New York Daily News bulvárlapnak állt elő azzal, hogy a modell halála voltaképpen az ő lelkén szárad, mert nem figyelmeztette időben Steenkampot Pistorius „sötét oldalára”. A futó novemberben jött össze Steenkamppel, kapcsolatukat éles veszekedések és erőszakjelenetek szegélyezték, a Silver Woods-i szomszédok három hónap alatt legalábbis többször riasztották a rendőröket a házból hallatszó kiáltások miatt.

Viharfelhőből egyébként nem csak egy van a Pistorius-család felett, hanem egy másik is, ráadásul hosszú idő óta. Oscar bátyjának, Carlnak – aki a húgával, Aimée-vel és apjával, Henkével végig ott ült a futó mögött a meghallgatásokon – gondatlanságból elkövetett emberölés miatt kell felelnie egy öt évvel ezelőtti halálos gázolás után. Carl Twitter-fiókját szombaton egyébként feltörték, amire minden családtag eltüntette magát a közösségi oldalakról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.