Az USA vesztésre áll a cyberháborúban

Bár a Pentagon már gőzerővel készül a fellépésre a jövő virtuális hadszínterein, az elmúlt hónapok fényében sok a kétség, hogy az amerikai kormány elég védett-e a hackertámadásokkal szemben.

Új virtuális védelmi rendszerekkel igyekszik felvértezni magát és szövetségeseit a Pentagon és lőteret is épít a hackerek kiszűrésére, szakértők szerint az Obama-adminisztráció azonban körökkel a technológiai fejlődés mögött kullog – írja exkluzív jelentésében a Reuters. A brit hírügynökség tényfeltáró riportja szerint a 2008-ban elterjedt kémprogramocska, a valószínűleg orosz származású „agent.btz” még mindig vígan ott lubickol az amerikai Középső Parancsnokság hálózatán, de ennél is riasztóbb, hogy nincs védve az amerikai elektromos hálózat sem – annak ellenére, hogy 13 évvel ezelőtt Bill Clinton akkori elnök az egyik nemzeti prioritásként határozta meg az infrastruktúra védelmét a cybertámadások ellen.

Jellemző példa, hogy alig 12 hónappal azután, hogy az amerikai-izraeli közreműködésben készült Stuxnet vírus megfertőzte Irán urándúsító centrifugáit, szerte az interneten már elterjedtek a hasonmásai megírását taglaló útmutatók. Az amerikaik leginkább éppen attól félnek, ami a zsargonban a „nulladik napos támadás” nevet viseli, vagyis hogy a hackerek olyan réseken törnek be hálózatokra, amelyekről maguk a hálózatok építői sem tudnak. (Ilyen volt a Stuxnet is.) Ami a technológiákat illeti, sokkal jobban állunk, mint pár éve, de így sem tudjuk tartani a lépést az ellenfeleinkkel – mondja ezekről a félelmekről Jim Lewis, a Center for Strategic and International Studies szakértője.

A hackereknek egyébként nem kevés okuk van a büszkeségre: az elmúlt hónapokban sikerült betörniük az amerikai hadsereg fő beszállítója, a Lockheed Martin számítógépeibe, rendkívüli felkészültségről tanúskodó támadást indítottak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) rendszere ellen, és milliónyi felhasználói adatot szereztek meg a Sony-tól, a Goggle-től és a Citigrouptól is. Legtekintélyesebb áldozataikat azonban éppen legutóbb ejtették: feltörték a CIA és az amerikai szenátus rendszerét is. Hogy a kalózok mennyire kitartóak, azt ékesszólóan jelzi Keith Alexander, az amerikai hadsereg cyberparancsnokságának becslése: a tábornok közlése szerint csak a Pentagont óránként 250 ezer támadás éri. A tét ugyanis nem kicsi: a Pentagonnal szerződésben álló cégek évi 400 milliárd dollár értékben adnak el fegyvert vagy biztosítanak szolgáltatásokat az amerikai hadseregnek. Emiatt a védelmi minisztérium 2012-ben egy nagyszabású programot indít: 2012-re 130 millió dollárból elkészítik az Internet pontos mását. A Nemzeti Cyber Lőtér (National Cyber Range) művésznevű harcmezőn a támadások elhárítását és a hackervadászatot gyakorolják. (Ebben külön kihívást jelent majd a cloud computing – amikor a hacker nem is saját számítógépét, hanem az interneten lévő erőforrásokat használ a támadásra – elleni harc.)

De fejlődni ezután is lesz hova: a nagy ellenoffenzívát félig elkerülve a hackerek máris új frontot nyitottak, az okostelefonok és a táblagépek ugyanis tízezerszám adják az új lehetőségeket az egyre célzottabb támadásokra.

U.S. Air Force personnel work in the Air Force Space Command Network Operations & Security Center at Peterson Air Force Base in Colorado Springs, Colorado
U.S. Air Force personnel work in the Air Force Space Command Network Operations & Security Center at Peterson Air Force Base in Colorado Springs, Colorado in this July 20, 2010 file photo. The Pentagon is about to roll out an expanded effort to safeguard its contractors from hackers and is building a virtual firing range in cyberspace to test new technologies, according to officials familiar with the plans, as a recent wave of cyber attacks boosts concerns about U.S. vulnerability to digital warfare. The twin efforts show how President Barack Obama's administration is racing on multiple fronts to plug the holes in U.S. cyber defenses. To match Special Report USA-CYBERSECURITY/ REUTERS/Rick Wilking/Files (UNITED STATES - Tags: MILITARY SCI TECH)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.