Az USA segít leverni a radikális milíciákat

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter felajánlotta Líbiának, hogy az Egyesült Államok még nagyobb erővel támogatja az országot, így segít a radikális milíciák hatalmának megdöntésében is. Washington ezzel jelzi, a bengázi nagykövetséget ért halálos támadás ellenére erős szövetségesei maradnak Líbiának.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter hétfőn az ENSZ New York-i közgyűlése alkalmával találkozott Mohammed Magarieffel, a líbiai parlament elnökével, aki bocsánatot kért a szeptember 11-ei támadás miatt. – Ami szeptember 11-én történt, az semmilyen módon sem fejezi ki a líbiai emberek véleményét, vágyait és az amerikaiak iránt táplált érzelmeit – mondta Magarief. A tizenegy évvel ezelőtti merényletek évfordulóján történt támadásban Bengáziban életét vesztette Chris Stevens nagykövet és másik három diplomata.

Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint Clinton számba vette az Egyesült Államok Líbiában teljesített feladatait, például a vegyi és más veszélyes fegyverek védelmét, valamint a Kadhafi bukása óta egyre nagyobb hatalmat szerző fegyveres csoportok leverését. – A miniszter felajánlotta, hogy jobban segítjük majd Líbiát mindezen területeken –mondta a tisztviselő.

Barack Obama amerikai elnök korábban terrorista támadásnak nevezte az incidenst, a Szövetségi Nyomozó Iroda pedig vizsgálatot indított az ügyben. Egy hétfői tévés interjúban Obama hangsúlyozta, a támadás több volt, mint egy idő után kezelhetetlenné vált tüntetés.

Magarief elmondta, múlt héten ötven embert tartóztattak le a bengázi támadás miatt. Néhányan közülük nem líbiaiak, és kapcsolatuk van az al-Kaidával is. A támadással állítólag az Ansar al-Shariah iszlamista milíciát gyanúsítják. Múlt hét pénteken Líbiában az utcára vonultak az emberek, és a fegyveres csoportok ellen tiltakoztak. Clinton a hétfői találkozó során róluk is említést tett, és megdicsérte a líbiai tüntetőket, akik vették a bátorságot, és az utcára mentek a milíciák hatalma miatt.  

Kadhafi bukása óta a líbiai kormány folyamatosan megpróbál úrra lenni a milíciákon, akik több helyen is a rendet felügyelik. Például a Rafallah al-Sahatit és a Február 17. Brigádot a hatóságok annak idején felhatalmazták, hogy tartsanak rendet Bengáziban. A hadsereg azonban bejelentette, eltávolította a két legbefolyásosabb fegyveres csoport fejét, és a hadsereg tisztjeit nevezte ki az élükre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.