Az USA nagykövete nem bízik a béketerv végrehajtásában

Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövetnek kétségei vannak, hogy Szíria végrehajtja-e a béketervet. Ha ez nem történik meg, akkor nagyon „sürgős és komoly” választ kell adni a szír kormánynak.

Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet figyelmeztette Szíriát, hogy ne fokozza az erőszakot április 10-éig, Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja által kidolgozott béketerv határidejéig.

Rice szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsának (ENSZ BT) nagyon sürgősen és komolyan válaszolnia kell majd, ha úgy tűnik, hogy Szíria április 10-ig tovább folytatja a katonai akciókat. Ugyan a szír kormány megígérte, hogy betartja a határidőt, Rice-nak azonban kétségei vannak. A nagykövet azt is elmondta, hogy az ENSZ BT-n belül nincs egyetértés abban, hogy mekkora nyomást gyakoroljanak Damaszkuszra.

Szíriába hamarosan nemzetközi megfigyelőcsapat érkezne, az aktivisták azonban azt mondják, addigra Aszad csapatai felmorzsolják az ellenállást. Egy hivatalos kormányforrás ugyan azt állította, hogy a nyugodtabb városokból el kezdték kivonni a katonákat, a helyi ellenzékiek nem erről számolnak be. A nyugati országok eközben állítólag az ENSZ BT nyilatkozattervezetét köröztetik maguk között, amelyben támogatják a tűzszünet kezdeményezését, a nyilatkozatról két napon belül döntenek.

Jelenleg a Nemzetközi Vöröskereszt vezetője, Jakob Kellenberger Damaszkuszban van, ahol magas rangú tisztviselőkkel tárgyal arról, hogy segítsenek könnyebben elérni az arra rászorulókat, és eljuttatni nekik a segélycsomagot. Kellenberger azt is szeretné elérni, hogy minél hamarabb kezdjék meg a napi két órás tűzszünetet, amely Kofi Annan béketervében is szerepel.

Mindeközben a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan azzal vádolja az ENSZ BT-t, hogy segítik a szíriaiak elnyomását, mivel nem alakítottak ki egységes álláspontot az ügyben, és ölbe tette kézzel vártak, amíg Szíriában folyamatosan haltak az emberek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.