Az USA milliókat fizet az afganisztáni máktermesztőknek

Az amerikai és a brit kormány dollármilliókat különített az afganisztáni ópiumgyártás visszaszorítására. A cél az, hogy a jelenleg a máktermesztés fő haszonélvezői, a kormányellenes tálib lázadók ne juthassanak pénzhez - írja a The Washington Post.

Afganisztánban még ma is az ópiumgyártásban felhasznált mák termesztése a legnyereségesebb mezőgazdasági tevékenység, amelyből jelentős pénzek jutnak a kormányellenes tálib lázadókhoz is. Becslések szerint tavaly 365 000 afgán család fő bevételi forrását biztosította a máktermesztés.

A The Washington Post emlékeztet rá, hogy a Bush-kormány idején a hadsereg a mákföldek felégetésével igyekezett elejét venni az ópiumgyártásnak. Ez a taktika azonban nem vezetett sikerre: csak arra volt jó, hogy a megélhetés nélkül maradt gazdákat szembefordítsa a kormánnyal és az amerikaiakkal.

Az amerikai és a brit kormány azt tervezi, hogy a máktermesztés visszaszorításával lehetetleníti el a tálibokat, ám egyúttal megélhetést is biztosít a gazdáknak. A farmereknek olcsó gabonamagvakat, műtrágyát és kedvezményes kamatozású hiteleket biztosítanának, illetve lehetővé tennék számukra, hogy útépítéseken dolgozzanak ópiumgyártás helyett.

Felvetődött annak a lehetősége is, hogy a máktermesztéssel felhagyó farmerek készpénzt kapnak, ám ezt végül elvetették. A szövetségesek attól tartottak, hogy lehetetlen lenne ellenőrizni, hogy az afgán parasztok betartják-e a szavukat, arról nem is beszélve, hogy ha tényleg kevesebb mákot termelnének, akkor az ópium ára emelkedne, ami miatt egy év múlva sokan visszatérnének a máktermesztéshez.

Forrás: globusz.net

Afghan men check their poppy crop in Musa Qala, Helmand province, March 27, 2009. REUTERS/Omar Sobhani (AFGHANISTAN CONFLICT)
Afghan men check their poppy crop in Musa Qala, Helmand province, March 27, 2009. REUTERS/Omar Sobhani (AFGHANISTAN CONFLICT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.