Az USA miatt zuhannak le az orosz műholdak?

Amerikai radart sejtenek az oroszok a Phobos-Grunt űrszonda elvesztése mögött. Az 1,2 milliárd rubeles (kb. 9 milliárd forint) űreszköz – a ráfordított munka értékét további négymilliárd rubelre teszik – egy év alatt a negyedik, amelyet a fellövés után elveszített az orosz űrügynökség.

A Roszkoszmosz komolyan vizsgálja annak lehetőségét, hogy az útját a Mars holdja helyett vasárnap a Csendes-óceánban végző Phobos-Grunt űrszonda egy amerikai radar zavaró hatása miatt tért le eredeti pályájáról. A feltételezés szerint a Marshall-szigeteken működő amerikai radar okozhatott zavart a Phobos-Grunt elektronikus rendszerében, amely így nem tudta bekapcsolni a bolygóközi induláshoz szükséges hajtóművet. Az orosz űrügynökség vezetője, Vlagyimir Popovkin ugyanakkor hangsúlyozta: a feltételezés csak egyike a lehetséges okoknak, amelyek között tervezési és egyéb műszaki hibák is lehetnek. Az igazgató azonban felhívta a figyelmet, hogy a problémák rendszerint akkor kezdődnek, amikor eszközeik a nyugati félteke fölött repülnek. – Nem szeretnék senkit sem vádolni, de léteznek olyan technikai eszközök, amelyek zavart okozhatnak az eszközök működésében – mondta Popovkin az Izvesztyijának adott korábbi interjújában. (Igaz, Nyikolaj Rogyionov altábornagy egy alaszkai radart okolt a kudarcért.)

A NASA alaptalannak nevezi az orosz vádakat. Az amerikai űrhajózási hivatal hivatalos képviselője szerint a Marshall-szigeteken nem is volt működésben a kérdéses radar, ráaduásul más műholdak kapcsán sosem merült fel, hogy azok megsérültek volna miatta. – Még ha működött volna is, az ekkor 200 kilométeres magasságban elrepülő Phobos-Gruntot nem befolyásolhatta volna – érvel Martin Slade. Mások szerint ráadásul akkor a radar rendszeres zavart okozna a légiközlekedésben is, márpedig a repülőgépeken sosem észleltek ilyen problémát a térségben.

Szándékosságot ezzel együtt nem feltételez az orosz fél, ám javasolja, hogy szükség esetén a NASA-val együt vizsgálják ki a Phobos-Grunt esetét. Az elmúlt másfél évtizedben ez lett volna az első orosz program, amely a Marsra irányult. Igaz, már az 1996-os akció is sikertelen volt és nem ért a Szovjetunió 17 Mars-expedíciól is csak öt akadt, amely nem végződött teljes kudarccal. (A Mars felszínén a legsikeresebb a Marsz-3 volt, amely 14 másodpercen át tartott fenn kapcsolatot a a Földdel. A szovjetek jóval sikeresebbek voltak a Vénusz irányában.)

Független szakértők szerint azonban az amerikai szál felvetésével a Roszkoszmosz csak a felelősséget akarja hárítani. Elvégre tavaly Popovkin elődjét is egy újabb sikertelen műholdkilövés után bocsátották el posztjáról. – Bármi elromlik, rögtön az amerikaiak a hibásak – ironizált Jurij Karas az Orosz Hirszolgálatnak (RSZN) adott interjújában. A Ciolkovszkij Űrkutatási Akadémia munkatársa szerint az okok mélyebben húzódnak meg, és belső, strukturális hiányosságokban keresendők, ezt jelzik a fegyveres erőkben jelentkező hiányosságok és balesetek is.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.