Az USA megtarthatná házidémonnak az al-Kaidát

Az al-Kaida ellehetetlenítése után a terrorizmus új, a jelenleginél is veszélyesebb formában térne vissza. Biztonságpolitikai megfontolásból akár célszerűbb lenne életben hagyni a terrorszervezet egy rövid pórázon tartott változatát – véli egy szakértő.

A karácsonyi merényletkísérlet és az al-Kaida jemeni jelenlétével járó veszélyek ismét nyilvánvalóvá tették, hogy az Egyesült Államok terrorizmus elleni hadjáratának hangsúlyos eleme a szervezet felszámolása. Gustave de las Casas szerint azonban könnyen elképzelhető, hogy az iszlám radikális szervezet ellehetetlenítése után a terrorizmus új, a jelenleginél is veszélyesebb formában térne vissza. A fiatal külpolitikai szakértő a Foreign Policy hasábjain megjelent elemzésében kifejti, hogy biztonságpolitikai megfontolásból célszerűbb lenne életben hagyni egy meggyengült al-Kaidát.

A George W. Bush amerikai elnök által 2001-ben meghirdetett terrorizmus elleni háború sok tekintetben nem érte el a célját: leginkább az iraki és az afganisztáni háború kimenetele kétes. Az al-Kaida felszámolásában azonban lassú és nem túl látványos, de határozott előrelépés tapasztalható - írja Casas. Igaz ugyan, hogy Oszama bin Laden és Ajman al-Zavahiri kézrekerítése még várat magára, de az elmúlt nyolc év során a terrorista szervezet vezetőinek 40 százalékát elfogták vagy meggyilkolták. Az amerikai robotrepülőgépek által Pakisztán területén végrehajtott célzott rakétatámadásoknak köszönhetően az al-Kaida a teljes szétesés közelébe került: a terrorista sejtek már nem képesek összehangolt, szervezett fellépésére.

Kézenfekvő lenne tehát újabb erőfeszítéseket tenni a terrorista szervezet végleges felszámolására. Casas szerint azonban ez elhamarkodott lépés lenne. „Az a paradox helyzet állt elő, hogy biztonságpolitikai szempontból érdemes lenne életben tartani az al-Kaidát." A meggyengített szervezet jelenleg nem jelent különösebb veszélyt a Nyugat számára, az iszlám radikálisok viszont továbbra is a dzsihád élharcosának tekintik. Az al-Kaida csak úgy vonzza az iszlám fundamentalizmust erőszakos eszközökkel képviselő potenciális terroristajelölteket. Az al-Kaida szétesése után teljesen önálló, a titkosszolgálatok és a terrorelhárítás által nehezen felderíthető kis terrorista sejtek jöhetnének létre, amelyek nagyobb veszélyt jelentenének, mint a már jól feltérképezett és kiismert al-Kaida hálózata.

Az al-Kaida sikerének kulcsa a laza együttműködésben álló kis szervezetek voltak, ám a szervezeti felépítés egyben a szervezet vesztét is okozza - véli Casas. A terrorista hálózat tagjai az interneten tartották egymással a kapcsolatot. A terrorelhárítás azonban felderítette ezeket a csatornákat, és a megfelelő internetes fórumok, közösségi oldalak és blogok ellenőrzésével pontos képet kaphat a terroristák működéséről és terveiről. Amennyiben likvidálnák az al-Kaida felső vezetését és közvetítőit, a hálózat szétesne ugyan, de a terrorista sejtek még nem szűnnének meg, csak önállóvá válnának, amivel egyúttal kikerülnének a titkosszolgálatok látóköréből. „Az al-Kaida felszámolása nem csökkentené az iszlám terrorizmust, csak kaotikusabbá tenné a radikális szervezetek világát.”

A fiatal külpolitikai szakértő emlékeztet az amerikai Árja Nemzet elnevezésű rasszista szervezet esetére. Miután 2000-ben a hatóságok felszámolták a csoportot, a szélsőségesek három különálló szervezetet hoztak létre. A kis és önálló csoportokat a hatóságok nem tudják kellő hatékonysággal megfigyelni.

Mindebből az következik, hogy az al-Kaida elpusztítása helyett inkább arra kellene törekedni, hogy a meggyengített, jelenlegi formájában egyáltalán nem ütőképes terrorista szervezet a titkosszolgálatok ellenőrzése mellett fennmaradhasson. Természetesen a különösen veszélyes és kreatív terroristák levadászására a jövőben is sor kerülhet - biztonsági szempontból az lenne a legjobb, ha csak a kevésbé elkötelezett és radikális vezetők maradnának életben. A kivétel Oszama bin Laden: amíg a terrorizmus kétséget kizáróan egyik legravaszabb alakja életben van, a radikálisok elsősorban az al-Kaidához akarnak csapódni. Az ikonnak számító Bin Laden elfogása vagy megölése után a titkosszolgálatok nehezebben tudnák leleplezni az új terroristákat.

Az al-Kaida életben tartása természetesen csak ideiglenes, stratégiai lépés lehet - jegyzi meg Casas. Ha sikerülne elvágni a terroristák utánpótlási bázisát, akkor már nyugodtan fel lehetne számolnia az al-Kaida maradékát. Ehhez azonban elengedhetetlen lenne az izraeli-palesztin viszály rendezése, amire a közeli jövőben nem sok az esély.


Forrás: globusz.net

A Spanish policeman walks past a hole blasted through a train in an explosion at Madrid's Atocha train station after an explosion March 11, 2004. Simultaneous explosions killed at least 173 people on packed rush-hour trains in Madrid on Thursday in p
A Spanish policeman walks past a hole blasted through a train in an explosion at Madrid's Atocha train station after an explosion March 11, 2004. Simultaneous explosions killed at least 173 people on packed rush-hour trains in Madrid on Thursday in pre-election attacks that could be the worst ever by Basque separatist group ETA, officials said. REUTERS/Andrea Comas PP04030054 FR05070027 Pictures of the Year 2004 SP/CRB
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.