Az USA lesz a G8-as elitklub házigazdája

Az Egyesült Államok lesz a G8 elnöke 2012-ben, Barack Obama pedig 2012. május 19–20-ra hirdette meg a G8-csúcsot, amelyet az „otthonának” számító Chicagóban tartanak majd.

A világ hét legfejlettebb gazdaságának vezetői az 1973-as olajválságot követően kezdtek rendszeresen találkozni, az első G7-et 1975-ben tartották meg. Az eredeti tagok az USA, Nagy-Britannia, Francia-, Német-, Olaszország, Japán és Kanada, hozzájuk 1997-ben csatlakozott Oroszország, és az Európai Bizottság elnöke is részt vesz minden csúcstalálkozón.

A G8-ak a világ GDP-jének 42 százalékát termelik meg; elnökeik minden évben egy csúcstalálkozón, informális keretek között vitatják meg a világgazdaság és a -politika legfontosabb kérdéseit, ám év közben a tagországok szakminiszterei is gyakran tanácskoznak. 2011-ben a franciaországi Deauville-ben az euróválság és az arab tavasz voltak a legfontosabb témák, de a történelemben először az internet is kiemelt helyet kapott a napirenden.

A csúcstalálkozó megrendezése és a témák kijelölése a mindenkori elnök feladata. A napirend általában a házigazda politikai céljait szokta tükrözni, ám a korábbi évek témáit folytatva 2012-ben valószínűleg fontos téma lesz az élelmiszerbiztonság, a klímaváltozás, a nemzetközi segélyezés és az arab világ is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.