Az USA képezi ki a kolumbiai kommandósokat

Az USA úgy gondolja, Kolumbia sokat tanulhat tőle az afganisztáni helyzet kezeléséről, a tálibok elleni harc tapasztalatai ugyanis hasznosak lehetnek a FARC gerillái ellen is.

Az USA szerint az amerikai hadsereg is fel tudja használni a kolumbiaiak tapasztalatait a FARC elleni harcban, így a kolumbiai erők is sokat tanulhatnak abból, hogyan kezelték a helyzetet az amerikaiak Afganisztánban. Leon Panetta amerikai védelmi miniszter még hétfőn látogatott el a Bogota melletti Talemaida katonai központba, ahol amerikai katonák oktatják a kolumbiai speciális erőket. Panetta bejelentette, hogy tíz helikoptert is eladnának a kolumbiai hadseregnek, majd megnézte, hogyan gyakorlatoznak a katonák.

Az egyik katonatiszt, aki részt vesz a kolumbiai kiképzőprogramban, elmondta, hogy a gerillák a tálibokhoz nagyon hasonló taktikát folytatnak. Azonban nemcsak Kolumbia, hanem az USA is tud mit tanulni, főleg a közel nyolcezer FARC-gerilla elleni dzsungelharcról. Van azonban egy nagy különbség a tálibok és a FARC elleni küzdelem között. A kolumbiaiak otthon harcolnak, és a lakosság nagy része is legitimnek ismeri el őket, míg az USA katonái külföldiek Afganisztánban, és sokszor „hívatlan betolakodóknak” tartják őket.

Talemaida Kolumbia legnagyobb katonai központja. Itt jelenleg 1500 kommandóst képeznek ki. Az USA-nak egy 180 fős egysége van Kolumbiában, közülük sokan kiképzőtisztek. Az utóbbi időben a Kolumbiának juttatott amerikai támogatás azonban megcsappant, 2009-ben még 440 millió dollárral, 2012-ben már csak 270 millióval támogatják az amerikaiak a kolumbiai rendőrséget és hadsereget. A FARC elleni harc már közel ötven éve tart, a helyi erők szerint azonban sikeresek az akcióik. Mindeközben az USA-nak nemcsak a kolumbiai, hanem az afgán katonákat is ki kell képezniük, hogy 2014 után önállóan is fel tudják venni a harcot a tálibokkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.