Az USA jutalmat ad az afrikai iszlamistákért

Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok pénzbeli jutalmat ad az észak- és nyugat-afrikai iszlamista vezérekkel kapcsolatos információért.

A legtöbb pénz, hétmillió dollár annak a markát üti, aki olyan információval tud szolgálni, amely elvezet a Boko Haram vezetőjének, Abubakar Shekaunak a tartózkodási helyére. (A Boko Haram halálos akciói 2009 óta kétezer áldozatot követeltek.) Kisebb jutalmat érnek az Iszlám Maghrebi al-Kaida (AQIM) és a Mozgalom a Nyugat-afrikai Dzsihád Egységéért (Mujao) vezetőiért.

Mokhtar Belmokhtarért akár ötmillió dollárt is lehet kapni. Ő az a veterán harcos, akinek „Vérrel Jegyzett Serege” idén januárban túszokat ejtett az In Amenas-i földgázkitermelő telepen Algériában. A túszdrámában 37 foglyul ejtett dolgozó halt meg, köztük három amerikai.

Szintén ötmillió jár Yahya Abu el Hammamért, az AQIM egyik parancsnokáért is, aki állítólag merényletet és emberrablást tervezett Észak- és Nyugat-Afrikában. Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint akár hárommilliót is lehet kapni az AQIM-vezér Malik Abou Abdelkarimért és a Mujao szóvivőjéért, Oumar Ould Hamaháért. (Utóbbi részt vett emberrablásokban is.)

Ez az első alkalom, hogy az Egyesült Államok pénzbeli jutalmat ad az észak- és nyugat-afrikai iszlamista vezérekkel kapcsolatos információkért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.