Az USA Jordániában tréningezi a szír harcosokat

Az Egyesült Államok szír harcosokat képez ki Jordániában, hogy segítse a Bassár el-Aszad elnök ellen küzdő csapatokat, visszaszorítsa a radikális iszlamista fegyvereseket, és megakadályozza az ellenzék szétforgácsolódását. Az ellenzék közben elfoglalta Szíria helyét az Arab Liga dohai csúcsértekezletén.

Pár hónapja már folyik a kiképzés egy ismeretlen helyen, mondták nevüket elhallgató tisztviselők az Associated Pressnek. Elsősorban olyan szunniták és beduinok vesznek részt rajta, akik korábban a szír hadseregben szolgáltak, de nem tagjai a legnagyobb felkelő csoportnak, a Szabad Szíriai Hadseregnek, amely Washington félelmei szerint egyre inkább a szélsőséges fegyveres csoportok befolyása alá kerül.

A Szabad Szír Hadsereg harcosai Aleppóban
ree Syrian Army fighters take positions as one of them points his weapon through a hole in a wall in Aleppo's Saif al-Dawla district March 20, 2013. REUTERS/Giath Taha (SYRIA - Tags: CONFLICT TPX IMAGES OF THE DAY)

A tréninget az amerikai titkosszolgálat irányítja, de a források hangsúlyozták, hogy „csak halált nem okozó” segítséget nyújtanak. Állítólag Nagy-Britannia és Franciaország is részt vesz az akcióban, de azt nem tudni, hogy eszközökkel vagy más katonai segítséggel támogatják-e a lázadókat. Nem lehet megjósolni azt sem, hogy a kiképzésnek milyen konkrét hatásai lesznek a két éve tartó konfliktusra, de a nyilatkozók annyit még elárultak, hogy a kiképzésben résztvevők tréningezik majd a Szíriában harcolókat is. A védelmi minisztérium munkatársai azt állították, hogy a Pentagon nem nyújt katonai kiképzést a felkelőknek, és fegyvereket sem szállít majd az ellenzéknek. A CIA nem kommentálta a híreszteléseket, de a The New York Times adatokra és különböző kormányzati forrásokra hivatkozva hétfőn azt közölte, hogy a CIA több arab kormánynak és Törökországnak is segítséget nyújtott az utóbbi hónapokban, hogy növelni tudják a szír felkelőknek nyújtott katonai támogatást.

A jordániai kiképzés arra utal, hogy az USA Dél-Szíriában erősítené a lázadó erőket. Az ország északi részén eddig sokkal komolyabbak voltak a harcok, és a felkelők több katonai sikert is elértek. Annak ellenére, hogy a nemzetközi közösség keményen dolgozik a politikai megoldáson, a megosztott szír ellenzéknek még mindig nem sikerült felsorakoztatnia az embereket maga mögé, és felvázolni egy jövőképet az Aszad utáni időkre. Mindeközben a felkelők is egyre kevésbé tudnak ellenállni a rezsim által felsorakoztatott erőknek.

Moaz al-Katib a Szíriai Nemzeti Koalíció vezetője vasárnap lemondott tisztségéről, mondván, korlátozzák munkájában és nem kap elég nemzetközi segítséget. Khatib azután tette meg bejelentését, hogy az ellenzék Gasszán Hittót választotta miniszterelnöknek a felkelők irányítása alatt lévő területek igazgatására.

Katib Hittóval együtt még képviseli Dohában az ellenzéket, amely Szíria helyét foglalta el az Arab Liga ma kezdődött csúcsértekezletén, ahol a damaszkuszi rezsim zászlaját lecserélték a szíriai forradalom lobogójára. Az ellenzéket az ország képviseletére a katari emír hívta el. Damaszkuszt nagyon feldühítette a lépés, az al-Thawra napilap szerint "az Arab Liga banditáknak és gengsztereknek adta át Szíria ellopott helyét."

Katib a találkozón arra kérte John Kerry amerikai külügyminisztert, hogy az USA védje meg Patriot-rakétákkal a felkelők ellenőrzése alatt lévő észak-szíriai területeket. Kerry megígérte, hogy tanulmányozzák a kérést.

Eközben folytatódtak a harcok Szíriában: Homsz városának 80 százaléka ismét a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők kezén van, miután visszafoglalták a felkelőktől az ország középső részén fekvő város szimbolikus jelentőségű belvárosát, Bab Amrt - jelentette kedden a Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet.

Egy Homszhoz közeli faluban ellenzéki aktivisták hétfő este 13 elszenesedett holttestre bukkantak. „Lemészárolták, majd felgyújtották őket. Ellenzéki aktivisták azt állítják, hogy ezt egy olyan milícia tagjai tették, amely hű a hatalomhoz” - közölte az OSDH.

A Szíriai Forradalom Általános Bizottsága (CGRS) nevű ellenzéki hálózat nyilvánosságra hozott kedden egy amatőr felvételt, amelyen látható, hogy romokban hever egy homszi negyed több házsora.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.