Az USA fogadja a burmai árut

Az Egyesült Államok könnyít a Burmából érkező áruk importján, mondta Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Thein Szein elnökkel folytatott megbeszélésén New Yorkban. A burmai képviselőház elnöke szerint nagyon jól együtt tudnak dolgozni Ang Szan Szú Kjível.

Hillary Clinton és Thein Szein az ENSZ New York-i közgyűlésén találkozott. Az amerikai külügyminiszter szerint a könnyítés a burmai kormány által végrehajtott reformokra adott válasz.

Thein Szein elnök ma beszél az ENSZ közgyűlése előtt. Az egykor befolyásos tábornok hatalomra kerülése óta szabadon engedtek több száz politikai foglyot, sokat enyhítettek a cenzúrán is, az Ang Szan Szú Kjí vezette ellenzék képviselői pedig tagjai a parlamentnek. A reformokat az Egyesült Államok több büntetőintézkedés felfüggesztésével is honorálta, az áruk importját érintő szankció enyhítése az egyik utolsó ezek közül. – A reformok értékeléseként és a kormány, valamint az ellenzék kérésének eleget téve, az Egyesült Államok megteszi a következő lépést, hogy normalizáljuk a kereskedelmi kapcsolatainkat – mondta Clinton az elnöknek, és hozzátette: reméli, hogy az intézkedés megnyitja az utat a burmai kereskedők előtt.

Nemcsak az elnök, hanem a sokáig házi őrizetben lévő Ang Szan Szú Kjí is az USA-ban van. Az ellenzéki képviselőnő korábban érkezett az Egyesült Államokba, és megkapta a Kongresszusi Arany Medált, amely a legmagasabb fokú, civileknek adható kitüntetés az USA-ban.

Korábban Shwe Mann, a burmai képviselőház elnöke a BBC-nek elmondta, a reformok visszafordíthatatlanok, a kormány többpárti demokráciát és piacgazdaságot akar létrehozni. Az elnökjelöltként is számon tartott Shwe Mann szerint jó a munkakapcsolata Szú Kjível. – Ő nem az ellenségem, és biztos vagyok benne, hogy én sem vagyok az ő ellensége. Nagyon jó képességei vannak, és szereti az országot. Ugyanazt akarjuk: szolgálni a nemzetet és az embereket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.