Az USA felveszi a kapcsolatot a Muzulmán Testvérekkel

Bármilyen hivatalos viszonyt üdvözölne az Egyesült Államokkal az egyiptomi Muzulmán Testvérek utódpártja, mert így felvilágosítást adhat távlati elképzeléseiről, de eddig nem történt ilyen kapcsolatfelvétel - reagált az iszlamista párt egyik vezetője csütörtökön a tegnapi amerikai bejelentésre.

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő szerdán azt mondta, hogy az Egyesült Államok úgy döntött, ismét felveszi a hivatalos kapcsolatokat a Muzulmán Testvérekkel. A lépés azt mutatja, hogy a muzulmán szervezetnek nő a befolyása, bár Izraelt és annak amerikai támogatóit bizonyára nyugtalanítja a bejelentés.

Mohamed Szaad el-Katatni, a Szabadság és Igazság Párt főtitkára kijelentette: üdvözlik az ilyen kapcsolatfelvételt mindenkivel, mert általa tisztázhatják távlati elképzeléseiket, de az nem jelenthet beavatkozást az ország belügyeibe. A kialakítandó viszony során tisztázhatják általános nézeteiket és véleményüket a különböző kérdésekről - tette hozzá Katatni.

Az Egyesült Államok korábbi politikája értelmében az amerikai diplomaták érintkezésbe léphettek a Muzulmán Testvériség parlamenti képviselőivel, akik az egyiptomi törvényhozásba bekerültek függetlenként, és ez lehetővé tette a kapcsolattartást.

Korábbi amerikai tisztségviselők és elemzők azt mondták, Barack Obama amerikai elnök kormányzatának nem maradt más lehetősége, mint közvetlenül kapcsolatot teremteni a Muzulmán Testvériséggel, különösen mert annak megnőtt a politikai súlya Hoszni Mubarak elnök február 11-i bukását követően.

Egy magát megnevezni nem kívánó volt amerikai tisztségviselő azt mondta, Egyiptomban megváltozott a politikai környezet, és az Egyesült Államok érdekében áll, hogy kapcsolatba lépjen a parlamentbe jutásért vagy az elnöki tisztségért induló pártokkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.