Az USA csapatokat kér a szövetségesektől

Elsősorban Németország ellenzi Robert Gates javaslatát, hogy a NATO gyorsreagálású erőit Afganisztánban vessék be. Magyarország negyven fős lövészszakaszt küld Afganisztánba az augusztusi elnökválasztás biztosítására.

Nem talált általános támogatásra az amerikai Robert Gates a NATO védelmi minisztereinek krakkói, kötetlen értekezletén elhangzott felvetése: a szövetségesek bocsássanak rendelkezésre további erőket az augusztusi, afgán elnökválasztás biztosítására, mégpedig a NATO még soha be nem vetett gyorsreagálású erőiből (NRF).

Franz Josef Jung, a német tárcavezető kijelentette: az NRF nem tartalékos bevetésre való. Az atlanti szövetség "elitalakulatát" a 2006 végi, rigai csúcson nyilvánították teljesen harcra képesnek, de pontos szerepe továbbra is tisztázatlan. A mintegy 25 ezer fős, a legkülönbözőbb műveletek végrehajtására alkalmas NFR a világ bármely pontján öt-harminc napon belül telepíthető.

Gates kérése újabb jele annak, hogy az amerikaiak sürgősen igyekeznek javítani a gyorsan romló afganisztáni biztonsági helyzeten. Barack Obama elnök kedden 17 ezres amerikai csapaterősítésről döntött a nyár derekáig. Ezt a szövetségesek most kisebb, százas nagyságrendű felajánlásokkal egészítik csak ki a krakkói hírek szerint. Az olaszok ötszáz főt küldenek áprilisig, a németek megerősítettek egy korábbi hatszázas bejelentést. A franciák közölték, hogy nem küldenek további katonát, a britek mások felajánlásait várják be. (John Hutton brit miniszter viszont a NATO-csapatok távoli lekötöttsége miatt egy háromezer fős erő kialakítását szorgalmazza eközben Európa védelmére, különösen az orosz fenyegetéstől tartó balti országok megnyugtatására.)

A kanadaiak 2011-re egyenesen a harcoló alakulatok kivonására készülnek - ennek pikantériája, hogy e sorok írásakor Barack Obama elnök első külföldi útján éppen Stephen Harper kanadai kormányfő vendége volt Ottawában.

Gates, aki George W. Bush elnök alatt is a Pentagon élén állt az utóbbi években, az afganisztáni részvétellel kapcsolatban belső politikai nehézségekkel szembesülő szövetségesektől legalább az afganisztáni misszió másik pillére, a civil fejlesztés megerősítését várja. - További segítségre van szükségünk a civil oldalon. Őszintén szólva azt remélem: egyszerűbb ez szövetségeseinknek, mint a csapatok jelentős növelése, különösen hosszú távon - hangoztatta.

Magyarország lövészszakaszt küld a választások biztosítására

Magyarország negyven fős lövészszakaszt küld Afganisztánba az augusztusi elnökválasztás biztosítására - közölte Szekeres Imre honvédelmi miniszter csütörtökön az MTI-vel.

Szekeres a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos krakkói tanácskozásán nyilatkozott erről. Elmondta azt is, hogy négyszemközti megbeszélést folytatott Robert Gates-szel, és megállapodtak, hogy Szekeres Imre március közepén az Egyesült Államokba látogat.

Kirgiz kiutasítás az amerikaiaknak

Csütörtökön, mint várható volt, a kirgiz parlament jóváhagyta a Manasz légitámaszpont bezárását; ez eddig az amerikaiak afganisztáni logisztikai műveleteit segítette. Ahogy a döntés törvénnyé válik, az USA csapatainak hat hónapon belül kell összecsomagolniuk. Washingtonban azt közölték: tárgyalnak a biskeki kormánnyal a továbbiakról, de a Pentagon nem ad meg minden árat, hogy használhassa a bázist. Ez az amerikaiak utolsó közép-ázsiai támaszpontja, amelynek bezárását az Oroszországtól kétmilliárd dollár támogatást átvett Kurmanbek Bakijev elnök jelentette be korábban.

 

Afganisztánban szolgáló magyar katonák. Fejtörést okoz Magyarországnak Gates kérése.
Afganisztánban szolgáló magyar katonák. Fejtörést okoz Magyarországnak Gates kérése.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.