Az USA-nak ugrottak a jogvédők a dróntámadások miatt

A Human Rights Watch és az Amnesty International is súlyos jogsértésekkel, sőt háborús bűntettekkel vádolja az USA-t a Pakisztánban és Jemenben végrehajtott dróntámadásokkal kapcsolatban.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet elleni harcában súlyos jogsértéseket követett el az USA Jemenben, ahol több tucat civillel is végeztek az amerikai drónok a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet keddi jelentése szerint.

A HRW hat, állítása szerint hivatalosan el nem ismert jemeni támadást vizsgált meg jelentésében, amelyekben összesen 82 ember, köztük 57 civil vesztette életét.

A dokumentum két nagyon félresikerült amerikai akciót is feltár. Az egyik, tavaly szeptemberben végrehajtott légicsapás során 12 embert, köztük három gyermeket és egy terhes nőt öltek meg amerikai rakéták. Egy másik, az al-Kaida kiképzőbázisa ellen elkövetett 2009-es légicsapásban ugyan a terrorszervezet 14 harcosa is életét vesztette, de mellettük 41 civil, köztük kilenc nő és 21 gyermek halt meg.

A HRW szerint az esetek súlyosan sértik a nemzetközi jogot, egyebek közt a nemzetközi humanitárius jognak a civilek védelmére vonatkozó elveit.

Szintén kedden az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet is hasonló vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok pakisztáni dróntámadásaival kapcsolatban. Egyes támadások esetében háborús bűnökről is lehet beszélni a jogvédő szervezet szerint.

Az AI két tavalyi esetet vizsgált. Az egyikben amerikai drónok egy 68 éves nőt öltek meg, aki éppen zöldségeket szedett. A másik csapásban összesen 18 munkással végeztek a pilóta nélküli repülők. Pakisztánban 2004 óta különböző források szerint 2500-3600 ember halt meg amerikai dróntámadásokban. A helyi média szerint az áldozatok közül közel ezer ember fegyvertelen civil volt.

Az AI Berlinben nyilvánosságra hozott közleményében azt is leírta, hogy Németország támogatta a pakisztáni dróntámadásokat. A szervezet nyugalmazott pakisztáni hírszerző tisztekre hivatkozott, akik szerint Németország és más európai országok titkosszolgálatai együttműködtek az USA-val, és ennek keretében részt vettek a pakisztáni drónprogramban. Az illetékes német szervek például a későbbi "drónáldozatok" adataival látták el az amerikai hírszerzést.

Az Egyesült Államok a múltban azt hangoztatta, hogy a támadások tálib, illetve más lázadó célpontok ellen irányultak Pakisztánban. A tavasszal hivatalba lépett Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök több alkalommal is az amerikai dróncsapások beszüntetésére szólított fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.