Az USA-n belül is bevethetnek drónokat?

Rendkívüli esetben ugyan, de elképzelhetőnek tartja ezt Eric Holder igazságügy-miniszter.

Az amerikai igazságügyi miniszter nem tartja kizártnak egy olyan forgatókönyv lehetőségét, amely szerint az Egyesült Államok területén rendkívüli esetben dróncsapást rendeljenek el amerikai állampolgárok ellen – közölte internetes kiadásában a CNN.

Eric Holder ezt egy levélben írta le, amelyben Rand Paul kentuckyi republikánus szenátornak arra a kérdésére válaszolt, vajon felmerült-e a kormányzatban, hogy a terrorizmussal vádolt személyek külföldön történő, célzott likvidálásának gyakorlatát belföldön is alkalmazza pilóta nélküli repülőgépekkel.

Az amerikai igazságügyi tárca vezetője válaszlevelében azt írta: feltételesen el tud képzelni olyan "rendkívüli körülményt, amely szükségessé és helyénvalóvá" teheti, hogy az elnök az amerikai törvényekkel összhangban elrendelje a "halálos erő" alkalmazását az Egyesült Államok területén.

A miniszter ugyanakkor rámutatott, hogy a kérdés "teljes mértékben hipotetikus", az Egyesült Államok még sohasem hajtott végre belföldön ilyen akciót és nem is tervezi, hogy ilyet tegyen. Holder szerint egy potenciális forgatókönyv alkalmazása akkor fordulhatna elő, ha az elnök "a haza megvédése" érdekében rendelne el akciót, olyan esetekben, mint amilyen az al-Kaida 2001-ben New York és Washington ellen elkövetett támadása, vagy Pearl Harbor 1941-es japán bombázása volt. Holder hangsúlyozta, hogy a kormány elveti a katonai erő alkalmazását olyan helyen, ahol a rendfenntartó hatóságok a legjobb eszközöket biztosítják a terrorfenyegetés meghiúsításához.

Elképedt a republikánus, obstruálni kezdett

"Több mint megdöbbentő, hogy az amerikai igazságügyi miniszter nem zárta ki annak lehetőségét, hogy amerikai állampolgárok ellen amerikai területen dróncsapást hajtsanak végre. Ez az amerikaiaknak az őket megillető eljáráshoz való alkotmányos jogának a megcsúfolása" - reagált Paul szenátor, aki szerdán már órák óta beszélt a szenátusban, hogy obstrukcióval tartsa fel John Brennan, a CIA élére jelölt igazgató jóváhagyását a szenátus plénuma előtt. Holdernek címzett kérdését is a CIA élén esedékes váltással kapcsolatban tette fel. Bizottsági szinten előzőleg nagy többséggel megszavazták már Brennant. A washingtoni hóvihar dacára Harry Reid, a Demokrata Párt szenátusi vezetője arra törekedett, hogy, felülírva Paul obstrukcióját, megszavaztassa Brennant a felsőház demokrata többségével.

   

Egy küldetésből az afganisztáni Bagram légibázisra visszatérő pilóta nélküli távirányítású repülőgép, az MQ-1 Predator
Egy küldetésből az afganisztáni Bagram légibázisra visszatérő, pilóta nélküli, távirányítású MQ-1 Predator
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.