Az ukrán helyzetről tárgyalnak Budapesten

A visegrádi országok külügyminiszterei a román, a bolgár és a görög kollégával ülnek asztalhoz.

Ukrajnáról is tárgyalnak a visegrádi országok külügyminiszterei a román, a bolgár és a görög kollégával hétfőn Budapesten.

Amióta Magyarország tavaly júliusban átvette a visegrádi csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) elnöki posztját, első alkalommal tartanak a V4, valamint Románia, Bulgária és Görögország külügyi tárcavezetői közös tanácskozást - közölte a Külügyminisztérium az MTI érdeklődésére.

A külügyminiszterek megvitatják az ukrajnai válsághelyzetet. Mivel hét uniós tagállam képviselteti magát az eseményen, ez lesz a tagállamok külügyminisztereinek legszélesebb körű találkozója a tárcavezetők csütörtöki brüsszeli rendkívüli ülése után.

A tanácskozás alkalmával kétoldalú megbeszélést folytat Martonyi János magyar és Evangelosz Venizelosz görög külügyminiszter, valamint magyar-cseh kétoldalú eszmecsere keretében bemutatkozik az új cseh külügyminiszter, Lubomír Zaorálek.

A V4-találkozón a csoport külügyminiszterei: Martonyi János, továbbá Radoslaw Sikorski lengyel, Lubomír Zaorálek cseh és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter a magyar elnökség aktuális kérdéseit és az elnökség hátralévő időszakára vonatkozó terveket vitatják meg. Emellett energetikai projektek és a keleti partnerségi kezdeményezés helyzetével kapcsolatos ügyek szerepelnek a napirenden.

Ezt követően a Titus Corlatean román, Krisztian Vigenin bolgár és Evangelosz Venizelosz görög külügyminiszterrel folytatandó tárgyaláson szintén szó lesz a keleti partnerség aktuális kérdéseiről, az energetikai együttműködési lehetőségekről, valamint a szíriai válsághoz kötődő menekülthelyzetről. A miniszterek megvitatják a Nyugat-Balkán országaival összefüggő ügyeket, továbbá szót ejtenek a májusi európai parlamenti választásokról is.

A V4 elnökeként Magyarország legutóbb tavaly októberben szervezett nagyszabású külügyminiszteri találkozót, akkor a nyugat-balkáni országok tárcavezetőit hívták meg a gödöllői tanácskozásra, továbbá jelen volt Ausztria, Törökország és Litvánia külügyminisztere és az EU bővítési biztosa is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.