Az ukrán elnök megígérte, hogy beleegyezik Timosenko külföldi gyógykezelésébe

Viktor Janukovics ukrán elnök csütörtökön ígéretet tett arra, hogy alá fogja írni a parlamentnek azt a határozatát, amely lehetővé teszi Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő külföldi gyógykezelését.

- A parlamentben lévő politikai erők már elkészítették azt a törvényjavaslatot, amely alapján ez a feladat megoldható - közölte, hozzátéve, hogy mivel Ukrajnában most nincs olyan jogszabály, amely lehetővé tenné Timosenko külföldre utazását, ezt a problémát első lépésként törvényalkotással kell megoldani. - Ha a parlament elfogadja ezt a törvényt, természetesen aláírom - jelentette ki Janukovics elnök újságíróknak a kelet-ukrajnai Donyeckben tett látogatásakor. Az államfő szerint a későbbiekben minden bizonnyal bíróság dönt a kiutazás feltételeiről, meghatározva "bizonyos garanciákat".

Az Európai Parlamentben a héten tartott zárt ülésen a kiszivárgott információk szerint két alapvető lehetséges megoldást vitattak meg. Az egyik szerint Ukrajnában új jogszabállyal lehetne lehetővé tenni Timosenko külföldön történő gyógykezelését. A jogszabály meghatározná azt is, hogy néhány hónap múlva, gyógykezelése után hogyan térhet vissza hazájába, azaz szabadként vagy le kell ülnie hátralévő büntetését. 

A másik lehetőség - amelyet egy lengyelországi jogszabály példájára alkalmazhatnának Timosenko esetében - az lenne, hogy az államfő részleges kegyelemben részesítené a bebörtönzött ellenzéki vezetőt. Elengedné büntetése hátralévő részét, ugyanakkor 200 millió dollár pénzbírságot szabnának ki a volt kormányfőre, továbbá három évre eltiltanák a választásokon való részvételtől. 

Kulcsfontosságú kérdés Timosenko ügyének rendezése ahhoz, hogy az Európai Unió aláírja Kijevvel a társulási megállapodást a november 28-29-i vilniusi keleti partnerségi csúcsértekezleten.

Julija Timosenkót 2011 októberében ítélték hét év börtönre hivatali visszaélés vádjával, amiért 2009-ben miniszterelnökként aláírta a mostani kijevi vezetés szerint Ukrajna számára rendkívül előnytelen gázmegállapodást Oroszországgal. Az előzetesből 2011. december 30-án szállították át a Harkiv környéki kacsanyivi női börtönbe, 2012. április 20. óta pedig fogvatartottként a harkivi vasutas kórházban kezelik gerincpanaszai miatt.

Timosenko elfogadta az ajánlatot, hogy Németországban gyógykezeltesse magát. Guido Westerwelle német külügyminiszter pedig egy héttel ezelőtt Janukovics elnökkel Kijevben folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy Németország kész gyógykezelés céljából fogadni a bebörtönzött volt ukrán miniszterelnököt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.