Az új Líbia sem adja ki a lockerbie-i merénylőt

Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahi kómában fekszik tripoli villájában. Nagy-Britanniában és az USA-ban is egyre többen feszegetik, hogy kérni kellene a kiadatását, hiszen csak két hetet töltött börtönben minden egyes áldozatáért.

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (NTC) igazságügy-minisztere vasárnap közölte, hogy az észak-afrikai ország új vezetése sem adja ki a Lockerbie-merénylet egyetlen elítéltjét. Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahi, a líbiai titkosszolgálat ügynökeként részese volt annak a merényletnek, amelynek során a PanAm amerikai légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel felrobbantották a skóciai Lockerbie felett; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas.

Megrahit 2001-ben egy skót bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. A férfit azonban 2009-ben szabadon engedték, mert prosztatarákot diagnosztizáltak nála, és az orvosok legfeljebb még három hónapot jósoltak neki. Megrahi azonban ma is él, de a CNN amerikai hírtelevízió friss értesülése szerint tripoli villájában kómában fekszik, családja telefonvonal híján nem tud orvost hívni hozzá. A halál kapujában van - így a CNN riportja, amely szerint Megrahi már csak az oxigénmaszk nak és az intravénás táplálásnak köszönheti, hogy élet. A lockerbie-i merénylőt két éve nemzeti hősként fogadták Moammer Kadhafi Líbiájában.

Időközben Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is - a merényletben 189 amerikai halt meg - felvetődött, hogy a skót bíróság döntése elhibázott volt, és mégiscsak kérni kellene Megrahi kiadatását. Ezek a hangok felerősödtek azután, hogy Kadhafi megbukott a februárban kezdődött forradalomban.

Mohammed al-Alagi, az NTC igazságügy-minisztere elutasította az esetleges kiadatással kapcsolatos felvetéseket. A „jog ABC-je is azt mondja”, hogy ha Megrahit egyszer már elítélték, nincs szükség arra, hogy másodszor is ítélkezzenek felette - indokolta álláspontot a politikus, hozzáfűzve, a hatalom új birtokosai egyetlen líbiai állampolgárt sem fognak kiadni a Nyugatnak. „Számomra ez lesz a fokmérője, mennyire vehető komolyan az Egyesült Államok és a Nyugat számára a felkelők kormánya” - mondta azonban Megrahi kiadatásáról John Bolton volt amerikai ENSZ-nagykövet, aki szerint Lockerbie merénylőjét régen halálra kellett volna ítélni. „Tíz évet ült börtönben. Számolják csak ki. Két hetet minden áldozatáért. Ez közel sem elég” - hangoztatta az amerikai politikus. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is az NTC-t ismeri el Líbia legitim kormányzó hatalmaként.

Abdel Baset al-Megrahi útban hazafelé. Nemzeti hős lett a haldoklóból
Abdel Basset al-Megrahi walks up the stairs to a waiting jet at Glasgow airport August 20, 2009. The Scottish government decided on Thursday to free Lockerbie bomber Abdel Basset al-Megrahi from prison on compassionate grounds as he is suffering from advanced prostate cancer and he will return home to Libya. Megrahi was sentenced to 27 years in prison in 2001 for his part in blowing up New York-bound Pan Am flight 103 in December 1988, killing 259 people on board and 11 people on the ground in Lockerbie, Scotland. REUTERS/David Moir (BRITAIN CRIME LAW POLITICS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.