Az ugandai elnök aláírhatja az ország legszigorúbb melegellenes törvényét

Yoweri Museveni elnök ma minden bizonnyal aláírja az eddiginél is szigorúbb melegek elleni törvényt.

A törvény aláírása körüli huzavona már jó ideje tart. Míg múlt hónapban úgy tűnt, hogy Museveni visszatáncol – akkor úgy nyilatkozott, hogy a melegek „beteg emberek”, akik nem börtönt érdemelnek, hanem kezelésre szorulnak – februárban mégis azt mondta, aláírja a sokat vitatott törvényt. Akkor azzal indokolta döntését, hogy tudósok által végzett kutatások eredménye szerint nem létezik a homoszexualitásért felelős gén, így az nem más, mint abnormális viselkedés, amit igenis büntetni kell.

„Ez egy tanult viselkedés, éppen ezért meg lehet tanulni azt is, hogy miként gyógyuljon ki belőle az ember” – idézi az elnököt a CNN.

A kelet-afrikai országban eddig is bűncselekménynek számított a homoszexualitás – mondván „a természet törvényei ellen való” –, de ha életbe lép az új törvény, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság azokra, akik olyasmit cselekednek, amely kimeríti a „súlyos” homoszexualitás fogalmát.

A tervek szerint ebbe a kategóriába azok az esetek tartoznának, amelyben az egyik fél HIV vírussal fertőzött, ha kiskorúról vagy bármilyen fogyatékossággal élőről van szó, de ha két felnőtt rendszeres szexuális életet él és ezáltal „bűncselekményt” követ el, szintén életfogytiglani börtönnel fizethetnek.

Börtönbe pedig már olyasmiért is kerülhet valaki, ha népszerűsíti a homoszexuális életmódot, ha nem jelenti a hatóságoknak, ha tudomása van melegekről, vagy ha két egynemű személy nyilvános helyen akár csak megfogja egymás kezét.

A homoszexualitást nem csak Ugandában kezelik bűncselekményként. Afrika 38 országában minősül illegálisnak. Uganda azonban élen jár a kőkemény büntetéssel, hiszen az eddig sem kevés, 14 éves börtönbüntetést szigorítaná életfogytiglanra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.