Az SPD óriásit bukott Hessenben

Hessenben egy év alatt másodszor választottak tartományi törvényhozást. Tavaly a CDU egy hajszállal nyert, az SPD pedig mindenáron meg akarta buktatni a kormányzó koalíciót. A választók csalódtak a folyamatosan csatározó nagy pártokban: ebből a zöldek és a liberálisok húztak hasznot.

Katasztrofálisan nagyot bukott az SPD Hessenben: a szociáldemokraták a vasárnapi tartományi választáson az első becslések szerint mindössze a szavazatok 23,5 százalékot érték el. A másik nagy néppárt, a CDU ugyan a legerősebb politikai erőként került ki a voksolásból, 37,6 százalékos eredményével azonban messze elmaradt a várakozástól.
A németországi választási szuperév nyitányának számító hesseni erőpróba egyértelmű győztesei a liberálisok és a zöldek, a CDU-ból és az SPD kiábrándult szavazók e két kisebb pártnál kerestek menedéket. Feltehetően a Balpárt ismét átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt.


A hatmillió lakosú Hessenben egy év leforgása alatt másodszor választottak tartományi törvényhozást. A 2008 januári választás ugyanis patthelyzetet hozott, a wiesbadeni parlamentbe bekerült öt párt képtelen volt kormányképes koalíciót összehozni. A Roland Koch tartományi kormányfő vezette CDU hajszállal, 0,1 százalékkal előzte meg az SPD-t, amelynek listavezetője, Andrea Ypsilanti minden áron Koch leváltására törekedett. Ehhez Ypsilanti a „szószegést” is felvállalta: míg kampányában azt ígérte, semmiképpen sem fog együttműködni a Balpárttal, kétszer is sikertelenül nekifutott, hogy a demokratikus szocializmust hirdető párt támogatásával kisebbségi SPD-Zöld kormányt alakítson.


A mostani választáson ugyan már nem Ypsilanti indult Koch ellen, a szavazóknál azonban az SPD súlyosan vesztett szavahihetőségéből. Az egy év leforgása alatt több mint 13 százalékot elvesztő szocdemek ilyen rossz eredményt még sosem értek el Hessenben. A tavaly még új csillagként ünnepelt kezelt Ypsilanti vasárnap este közölte: lemond tartományi pártelnöki és frakcióvezetői posztjáról.


A szociáldemokraták mélyrepüléséből Koch és a CDU nem profitált, a kereszténydemokraták alig egy százalékot erősödtek 2008 januárjához képest. Jobboldalon a nagy nyertes az FDP, baloldalon a Zöldek lettek, mindkét párt közel hét százalékkal többet szerzett. Biztos parlamenti többsége viszont csak a „polgári oldalnak” van, így a CDU várhatóan a liberálisokkal fog koalíciót kötni. Amennyiben e politikai frigy létrejön, a 16 német tartomány közül az öt legnagyobbat konzervatív-liberális koalíció fogja irányítani, s a két párt reményei szerint a fekete-sárga színpáros irányadó lehet a szeptember végi Bundestag-választásokra is.

Joerg-Uwe Hahn of the Free Democratic Party (FDP) reacts on first exit polls for the state elections of Hesse at the federal state's parliament in Wiesbaden January 18, 2009. German Chancellor Angela Merkel's conservatives won enough support in a vot
Joerg-Uwe Hahn of the Free Democratic Party (FDP) reacts on first exit polls for the state elections of Hesse at the federal state's parliament in Wiesbaden January 18, 2009. German Chancellor Angela Merkel's conservatives won enough support in a vot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.