Az SPD-tagság zöme ellenzi Sarrazin tervezett kizárását

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) tagsága körében helyeslésre találnak Thilo Sarrazin vitatott nézetei a muzulmán bevándorlókról, emiatt a vezetőség szembekerülhet a bázissal e fogós kérdésben - írta szerdán a Berliner Zeitung.

A lap értesülése szerint az utóbbi napokban több mint kétezer e-mail érkezett e párt vezetőségéhez. A feladók 90 százaléka egyetértését fejezte ki a 65 éves bankár nézeteivel. Egyúttal kétségeiknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy ilyen vélemény hangoztatása miatt csakugyan ki kell-e zárni egy régi tagot a pártból. Erre utalhatott Sigmar Gabriel pártelnök hétfőn elejtett megjegyzése is, miszerint az SPD-n belüli hangulat bonyolult.

Nyilatkozataiban és hétfőn bemutatott könyvében Sarrazin azt állította, hogy a muzulmán bevándorlók csak anyagi terhet jelentenek Németországnak. A török és arab jövevények nem hajlandók beilleszkedni. Mivel alacsonyabb értelmi képességekkel rendelkeznek, mint a németek, tömeges szaporodásuk az ország elbutulását vetíti előre. Arra is célzott, hogy egyes népek és vallási csoportok értelmi szintje genetikai okokra vezethető vissza.

A Bild című országos bulvárlapnak nyilatkozva Gabriel leszögezte: az SPD vezetőségének egyértelművé kell tennie, hogy Sarrazin átlépett egy vörös vonalat. Kizárása nem amiatt merült fel, mert szóvá tette az integrációs politika kétségtelen hiányosságait, hanem mert azt állította: különböző kultúrkörökhöz tartozó emberek képességei és intelligenciája genetikusan öröklődik. "Egy ilyen vita pedig óhatatlanul a fajelméletbe torkollik" - figyelmeztetett a szociáldemokrata párt elnöke.

Faymann: ki kell zárni, aki nem tiszteli a szociáldemokrata értékeket

Az osztrák kancellár közvetve egyetértett egy interjúban azzal, hogy zárják ki Thilo Sarrazin német politikust pártjából, a Német Szociáldemokrata Pártból (SPD) a bevándorlókat sértő könyve miatt. "Bár nem szólunk bele egymás ügyeibe, de jogosnak tartom, hogy kizárjanak valakit, aki nincs tekintettel a szociáldemokrata alapértékekre" - fogalmazott az ugyancsak szociáldemokrata Werner Faymann a Die Presse című lap szerdai számának nyilatkozva.

"Gyűlölöm az olyanfajta gyűlölködést, amikor az embernek csaknem az az érzése, hogy újra felélednek az árja viták: ki az igazi német, ki az igazi osztrák" - mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.