Az RMDSZ készül a kormányzásra

Az RMDSZ vagy miniszterrel vesz részt a kormányban, vagy ellenzékben marad – dőlt el a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) marosvásárhelyi ülésén szombaton.

Az RMDSZ vagy miniszterrel vesz részt a kormányban, vagy ellenzékben marad – dőlt el a szövetség kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) marosvásárhelyi ülésén szombaton. A képviselők két határozatot fogadtak el. Egyrészt felhatalmazták a szövetségi elnököt, hogy tárgyalásokat folytasson a Szociálliberális Unióval egy esetleges kormányzásról, és a Szövetségi Állandó Tanácsot, hogy adott esetben döntsön a kormányra lépés feltételeiről. Az ügyben a jövő hét elején születhet döntés.

Az ülés fő napirendi pontja a választások értékelése volt. – Sikerült megőriznünk a parlamenti képviseletet annak ellenére, hogy magyar versenypárt indult ellenünk, két és fél év nehéz kormányzás után voltunk, amikor megszorító intézkedéseket kellett bevezetnünk – fogalmazott politikai beszámolójában a szövetség elnöke. Kelemen Hunor szerint fel kell ismerni a hibákat, és ki kell javítani azokat. Kitért arra, hogy az RMDSZ elvesztett négy parlamenti mandátumot, és ezzel olyan kollégákat, akik évtizedekig képviselték a szövetséget a törvényhozásban.

Egyikük, Frunda György szenátor keserű hangú felszólalásában úgy értékelte: sokkal jobb eredményt ért volna el a szövetség, ha kilép a kormányból tavaly, amikor többen szorgalmazták. A politikus, aki a rendszerváltás óta először nem lesz tagja a december 19-én felálló törvényhozásnak, figyelmeztetett: az RMDSZ ne áltassa magát, a parlamenti küszöböt kevéssel meghaladó választási eredmény nem jó.

Kelemen Hunor is úgy vélte, az RMDSZ 2012-ben elérte az 5 százalékos bejutási küszöböt, de ez volt az utolsó esély erre, ebben a formában. A szövetségnek meg kell erősödnie ahhoz, hogy megőrizze az egységet, a hatékony érdekképviseletet. Az Erdélyi Magyar Néppárt választási szereplésére utalva Kelemen Hunor leszögezte: a verseny jótékony hatásaira vonatkozó retorika megbukott. Bebizonyosodott, hogy a verseny nem mozgósítja a romániai magyarokat, ehelyett az EMNP indulása „sokat ártott a magyarságnak, meggyengítette a képviseletet és az egységet”.

Kelemen Hunor kiemelte: a jelenleg is kormányzó Szociálliberális Unió (USL) rendelkezik az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséggel, ezért is fontos gesztus, hogy Victor Ponta miniszterelnök tárgyalni hívta az RMDSZ-t. „Ez annak a felismerése, hogy a nemzeti kisebbségek ügyét nem szabad ideológiai kérdéssé tenni” – hangsúlyozta a szövetségi elnök.

Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke felszólalásában kijelentette: igenis kell üzengetni Budapestre, annak ellenére, hogy a júniusi helyhatósági választásokkal ellentétben a december 9-i voksolást megelőző kampányban nem korteskedtek magyarországi politikusok az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjei mellett. Ennek ellenére Markó szerint „abszurdum volna most örvendeni”, hiszen az RMDSZ az utóbbi években magyarországi ellenszélben politizált.

Az SZKT ülésének a végén Kelemen Hunor újságíróknak kijelentette, ő maga nem kíván a sajtón keresztül üzengetni Budapestre. Hozzátette azonban, hogy a magyarországi kormányoldal támogatása nélkül nem jöhettek volna létre az RMDSZ ellenzékét képező erdélyi magyar pártok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.