Az összedőlt bangladesi épület tulajának fejét követelik a munkások

Több mint hatvan embert menekítettek ki péntek hajnalra az összeomlott épület romjai alól Dakka külvárosában, de a halottak száma elérheti a háromszázat is. A feldühödött ruhaipari munkások az épület tulajdonosának fejét követelik.

A csodával határos módon péntek hajnalra újabb 62 embert sikerült kiszabadítani a nyolcszintes épület romjai alól Dakka külvárosában, Szavarban. Az öt ruhakészítő üzemnek helyet adó épületben a tragédia idején körülbelül háromezren tartózkodtak, közülük eddig 2300-an szabadultak ki. Egy helyi minisztériumi forrás szerint a halálos áldozatok száma elérte a 292-t, 300-400 ember azonban még mindig a Rana Plazának nevezett épület omladéka alatt lehet. A tűzoltók abban reménykednek, hogy néhányukat még sikerül élve kiszabadítani.

Pénteken több ezren mentek az utcára, hogy így tiltakozzanak a ruhagyárakban uralkodó szörnyű munkakörülmények miatt. Pénteken sok üzem zárva is maradt a dühös demonstrálók miatt, akik azt követelik, hogy az épület tulajdonosa és az ott dolgoztató gyárosok szigorú büntetést kapjanak. A tüntetők állítólag felgyújtottak több járművet és megrongáltak gyárépületeket is, a rendőrök könnygázzal és gumilövedékkel próbálták megállítani őket.

Az épületben működő üzemek tulajdonosai tudták, hogy dolgozóik nincsenek biztonságban. Legalábbis ezt állítja a Bangladesi Ruhagyártók és Exportőrök Szövetségének elnöke, aki elmondta, hogy ők szóltak a tulajdonosoknak, hogy repedések vannak az épületen, ezért ne nyissanak ki szerdán. A tulajok azonban nem törődtek a szövetség figyelmeztetésével, azt csak egy bank vette komolyan.

Bangladesben körülbelül 3,6 millióan – főleg nők – dolgoznak a ruhaiparban, és az ország a világ második legnagyobb ruhaexportőre. Több világmárka is itt gyártatja áruit, például a brit Primark és a kanadai Loblaw a tragédia után jelezte, hogy a Rana Plazában működő üzemekből hozatták a termékeiket. (A Reuters által megszerzett dokumentumok szerint tavaly a Benettont is ellátták innen ruhával.) Banglades ruhaexportjának hatvan százaléka európai országokba kerül, 23 százaléka az Egyesült Államokba, 5 százaléka pedig Kanadába.

Öt hónap alatt ez a házomlás volt a harmadik súlyos ipari baleset Bangladesben. Tavaly novemberben tűz ütött ki egy Dakka környéki ruhagyárban, akkor 112-en haltak meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.