Az ország, ahol óránként megerőszakolnak ötven nőt

A közép-afrikai Kongói Demokratikus Köztársaságról már korábban is azt tartották, hogy ott a világon a legrosszabb nőnek lenni.

Egy amerikai szaklap, az American Journal of Public Health szerdán kiadott tanulmányából kiderült, a helyzet még annál is súlyosabb, mint eddig gondolták: az országban minden nap 1152 nőt erőszakolnak meg – ez óránként 48-at jelent. Az arány huszonhatszor rosszabb, mint az ENSZ által korábban becsült évi összesen 16 ezer nemi erőszakos eset.  Michelle Hindin, a John Hopkins egyetem nemek közti erőszak kutatására szakosodott oktatója úgy véli, még sokkal magasabb lehet ez a szám, mivel az adatok személyes megkérdezéseken alapulnak, és az emberek nem szívesen beszélnek idegeneknek az őket ért erőszakról.

A 70 milliós, ám Nyugat-Európához hasonló területű Kongóban évtizedek óta háború folyik, és kiterjedt erdőségei tele vannak gerilla csaptokkal, amelyek módszeresen használják a nemi erőszakot. Az amerikai lap kutatása szerint 1000-ből 29 kongói nő volt már szexuális erőszak áldozata. Ez azt jelenti, hogy országban egy nőnek 58-szor nagyobb az esélye arra, hogy megerőszakolják, mintha az Egyesült Államokban élne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.