Az oroszok lebuktatták az amerikai kémfőnököt

Egy orosz FSB-tiszt felfedte annak a kémfőnöknek a nevét, aki 2011-ben a CIA-t irányította Moszkvában. Nem tudni, hogy még mindig a poszton van-e, de az oroszok megsértették a diplomáciai protokollt.

Az orosz FSB-tiszt azután buktatta le a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) moszkvai főnökét, hogy kiutasították Oroszországból Ryan Fogle nagykövetségi harmadtitkárt, akiről kiderült, hogy egy orosz titkosszolgálati tisztet próbált kémnek beszervezni. A CIA-ügynökként is dolgozó Fogle-t kedden tartóztatták le, az orosz média óriási hírverést csinált az ügyből. A fotók alapján a férfit szőke parókában csípték nyakon, és néhány felvételen látni kémfelszerelését is, többek között egy iránytűt és egy régimódi mobiltelefont.

Őrizetbe vették Ryan C. Fogle-t
Őrizetbe vették Ryan C. Fogle-t

Fogle-t Oroszország persona non gratának nyilvánította, az orosz külügyminisztérium szerint ugyanis „a hidegháború szellemében hajtott végre provokatív akciókat.” Egyelőre nem tudni, hogy elhagyta-e már Oroszországot. A BBC azt írja, hogy a Fogle által megkörnyékezett ügynök állítólag terrorelhárítással foglalkozott a Kaukázusban, és a Kommersant szerint éppen a bostoni merénylet elkövetői után kutakodott. Az orosz állami tévé szerdán megszólaltatott egy FSB-tisztet, aki szerint már akkor tudták, hogy Fogle kém, amikor 2011 tavaszán megérkezett Oroszországba, azóta figyelték.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) egyik tisztje pénteken nyilatkozott az Interfax hírügynökségnek. Elmondása szerint már 2011-ben figyelmeztették a Moszkvában tevékenykedő CIA-t, hogy álljanak le a kémek toborzásával, és ha a beszervezések folytatódnak, akkor a CIA is hasonló akciókra számíthat az orosz titkosszolgálat részéről. A riportban elhangzik a CIA akkori moszkvai főnökének neve is, habár azt nem tudni, hogy ugyanaz a személy van-e még a poszton. Megnevezett egy másik CIA-kémet is, aki szintén harmadtitkárként dolgozott a nagykövetségen, és hasonló okok miatt utasították ki, mint Fogle-t.

Az RT orosz tévécsatorna honlapján szintén idézett egy FSB-tisztet, aki elmondta, hogy az orosz titkosszolgálat ügynökei találkoztak a CIA-főnökkel 2011-ben. Ebben a cikkben is megnevezik a kémfőnököt, habár más vezetéknevet adnak meg, közli az AFP.

Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kijelentette, ő nem látta még a CIA-főnök nevét említő riportot. Helyette elmondta, hogy az utóbbi években Moszkva és Washington több ügyben is együtt dolgozott, és a két ország közötti kapcsolatot még mindig pozitívnak értékeli. De természetesen vannak olyan ügyek, amelyekben nem értenek egyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.