Az orosz légvédelem saját repülőit lőtte le Grúzia felett

A Moszkva által elismertnél több, összesen hat harci repülőgépet veszített az orosz hadsereg a Grúziával tavaly nyáron vívott villámháborúban, s szakértők szerint a gépek felét az orosz és a vele szövetséges déloszét légvédelem lőtte le "baráti tűzben" - írták pénteken orosz lapok, hozzátéve, hogy az orosz vezérkar ezt cáfolja.

A Vedomosztyi és a Kommerszant ismertette a moszkvai Stratégiai és Technológiai Elemző Központ angol nyelvű, Moscow Defense Brief című kiadványának írását, amely szerint az orosz légierő összesen hat harci gépet veszített az összecsapások során: egy Szu-25SzM, két Szu-25BM és két Szu-24M-es gépet, valamint és egy Tu-22M3 típusú bombázót.

Moszkva hivatalosan négy - három Szu-25-ös és egy Tu-22M3-as - gép elvesztését ismerte el, míg Grúzia azt állította, hogy 21 orosz gépet lőtt le.

A Moscow Defense Brief szerint a déloszét felkelők légvédelmi rakétája már az ötnapos háború első napján, augusztus 8-án eltalált egy orosz Szu-25-öst; a gép lezuhant, de a pilóta megmenekült. A grúz légvédelem első sikerét másnap könyvelhette el, ukrán rakétával megsemmisítette a Tu-22M3-ast; a négyfős személyzet egyik tagja fogságba esett, a másik három meghalt - írta a Vedomosztyi.

Ezt követően a grúzok feltehetően Spyder-SR izraeli légvédelmi rakétával lelőttek egy Szu-24-est, amelynek pilótája fogságba esett. Feltehetően grúz rakéta semmisítette meg a Szu-25SzM típusú gépet is. Ezután az orosz légvédelem lelőtt egy Szu-25-öst, és még egy Szu-24-est - tette hozzá a lap.

A Moscow Defense Brief furcsállta, hogy Moszkva nem ismeri el annak a Szu-24-esnek az elvesztését, amelynek pilótája fogságba került. Az írás szerint ez volt az egyetlen orosz gép, amely grúz ellenőrzés alatt álló területre zuhant, s erről fénykép- és videofelvételek széles körben hozzáférhetőek.

A Kommerszant szerint a "baráti tűzben" elszenvedett orosz veszteséget az okozta, hogy gondok adódtak a csapatok harctéri irányításával: a szárazföldi alakulatok nem rendelkeztek információval a légtérbeli helyzetről. Nem voltak biztosak abban, hogy az orosz légierő uralja azt, emiatt saját gépeiket gyakran ellenségesnek nézték. Az orosz pilóták pedig nem kaptak kellő időben és teljes tájékoztatást a szárazföldi helyzetről.

Anatolij Nogovicin, az orosz vezérkari főnök helyettese úgy reagált, hogy az orosz "baráti tűz" egyáltalán nem felel meg a valóságnak - jegyezte meg a Kommerszant.

 

 

Orosz vadészgép grúz pozíciókat bombáz Tbiliszitől száz km-re 2008. augusztusában
A Russian fighter jet attacks a Georgian position near the city of Tskhinvali, 100 km (62 miles) from Tbilisi, August 8, 2008. Georgia's interior ministry said three Russian jets entered Georgian airspace and "dropped bombs" at two locations just south of breakaway South Ossetia, where fighting raged on Friday. REUTERS/Irakli Gedenedze (GEORGIA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.