Az orosz kormány szeretné, ha az amerikaiak örökbefogadnának

A duma által elfogadott jogszabály megtiltja, hogy amerikai állampolgárok orosz gyerekeket fogadjanak örökbe.

Az orosz kormány ellenzi az orosz gyermekek amerikai állampolgárok általi örökbefogadását tiltó törvényt, ezért a szociális ügyekkel foglalkozó miniszterelnök-helyettes a múlt héten az államfőhöz fordult - jelentette az amerikai Forbes magazin orosz nyelvű internetes kiadása. Olga Gologyec levelében arra hívta fel Putyin figyelmét, hogy az orosz parlament alsóházában, a dumában múlt pénteken elfogadott úgynevezett anti-Magnyitszkij-törvény ellentétes az orosz családjogi törvénnyel, de több nemzetközi egyezménynek is ellentmond.

A Gyima Jakovlevről elnevezett orosz jogszabály nincs összhangban a nemzetközi szerződések felsőbbségét kimondó Bécsi konvencióval, de az ENSZ 1989-ben elfogadott Gyermekjogi egyezményével sem. (Az Egyesült Államokban örökbe fogadott Gyima Jakovlev hőgutában halt meg Virginia államban, mert nevelőapja a lezárt gépkocsiban hagyta a nagy melegben.)

Az orosz miniszterelnök-helyettes arra is rámutatott, hogy az Egyesült Államok kongresszusa által megalkotott, úgynevezett Magnyitszkij-záradékra adott moszkvai válaszlépés az örökbefogadást szabályozó orosz-amerikai megállapodással is ellentétes. Ha életbe lép, akkor az orosz állam elveszítheti a lehetőségét arra, hogy követhesse az Egyesült Államokban eddig örökbefogadott 59 ezer orosz gyermek sorsát.

Barack Obama amerikai elnök december 14-én hagyta jóvá a vizsgálati fogságban 2009-ben meghalt Szergej Magnyitszkij orosz jogászról elnevezett törvényi záradékot, amely megtiltja a férfi halálával összefüggésbe hozható orosz tisztviselők beutazását az Egyesült Államokba, és utasítást ad kintlévőségeik befagyasztására. 

Az orosz duma erre válaszul a múlt pénteken elfogadta azt a törvénytervezetet, amely egyebek között megtiltja, hogy amerikai állampolgárok orosz gyerekeket fogadjanak örökbe, és betiltja az ezzel foglalkozó ügynökségeket Oroszországban. A Szövetségi Tanács, a parlament felsőháza szerdán tárgyalja a törvényt, és ha jóváhagyja, valamint az államfő is aláírja, akkor jövő január elsejével életbe léphet.

Szergej Magnyitszkij halálának oka továbbra sem tisztázott. Hétfőn az ügyészség váratlanul az ügy egyedüliként perbe fogott szereplőjének felmentését kérte a moszkvai Tverszkoj kerületi bíróságon. Dmitrij Kratovot, a Butirszkij börtön volt parancsnokhelyettesét azzal vádolták, hogy hanyagsága vezetett Magnyitszkij halálához. A bíróság szerdán hozza meg ítéletét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.