Az orosz kormány hadat üzen a hírtolvajoknak

A moszkvai kommunikációs és sajtóügyi minisztérium törvénytervezetet készített, amely a hírekre is kiterjesztené a szerzői jogvédelmet. A hírügynökségek, mint az Interfax és a RIA-Novosti melegen üdvözlik a nyilvánvalóan általuk szorgalmazott törvényhozási törekvést, bírálói szerint azonban a tervezet annyira puha, hogy nem is lehet hatékony.

Ennek ellentmondani látszik, hogy a törvény pénzbírsággal, súlyos esetben pedig a kiadvány elkobzásával büntetné azokat a kiadókat, amelyek nem tüntetik fel előírásszerűen a hírek eredeti forrását.

Az orosz hírügynökségek régóta panaszkodnak, hogy különböző kiadványokban - különösen regionális sajtótermékekben és internetes híroldalakon - engedély nélkül közlik híranyagaikat, de az utóbbi időben a gazdasági válság miatt elszenvedett veszteségeik nyomán minden eddiginél érzékenyebbé váltak a törvénytelen gyakorlat iránt.

Alexander Zsarov illetékes miniszterhelyettes szerint a törvénytervezetet az őszi ülésszak kezdetén terjesztik be. Az elképzelések szerint a törvénysértő kiadót 10-20 ezer rubel (320-645 dollár) pénzbírsággal sújtanák, ha hírlopáson kapják és elkoboznák a sajtóterméket. A törvénysértő újságírót vagy szerkesztőt figyelmeztetésben részesítenék vagy 1000 rubel bírsággal büntetnék.

A tervezet ugyanakkor egyelőre sok részlettel adós, így például nem derül ki belőle - írja a Moscow Times alapján a Machiavelli Consulting -, hogy mely intézmény lenne illetékes a bírságolásra, illetve, hogy az elkobzásnak mik lennének a konkrét feltételei. Az sem világos, hogy mi történik, ha valaki sorozatosan követi el a híreltulajdonítás vétségét.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.